I september sist år hadde jeg rund fødselsdag, og fikk et festivalpass til Contrasto-konsertene i gave av en god venninne i Harstad. Jeg gledet meg i nesten syv måneder til begivenheten – og hadde noen storveies konsertopplevelser. Bortsett fra i Harstad kirke under den klassiske showkonserten lørdag 28.april.

Der ledet et stjernelag av fiolinister an: Catharina Chen, Arve Tellefsen, Charlie Siem og Atle Sponberg. Og pianisten Christian Ihle Hadland – pluss mange yngre, svært dyktige krefter. Men dessverre ble lydbildet så til de grader forstyrret av lekende barn bak i kirken, som fikk holde på akkurat som de ville.

"Jeg spanderte meg en billett til over tre hundre kroner, og så med glede fram til kirkekonserten. Men jeg havnet beklageligvis på en av de bakre benker, hvor jeg ble så distrahert av barna, at de langt på vei ødela konserten for meg", sa en Harstad-dame til meg. En hyggelig dame jeg gjerne treffer når jeg er i byen.

Det skal da ikke være sånn? At en mor stiller med småbarn i kirken, og gjør lite eller ingenting for å dempe dem? Forsto hun ikke hvor plagsomt det var?

Hadde dette vært en vanlig gudstjeneste, eller noe annet man ikke betalte for å komme inn på, ville det stilt seg annerledes. Men når folk betaler for å høre musikk på et høyt nivå, (og samtlige konserter var verdt hver eneste krone, for all del!), da er det helt uhørt at moren lar barna bråke under konserten. Hun burde tatt med seg barna og gått ut! Eller ordnet seg med barnevakt. Og under ingen omstendighet tatt med seg så små barn, som i dette tilfellet. Som ble til stor ergrelse for voksne, begeistrede tilhørerne, som fylte kirken til siste plass.

Trebarnsmoren kunne kommet unna med det hvis ungene oppførte seg så forbilledlig som den yndige lille jenta som satt på sin mors fang langt foran i kirken, på venstre side. Det kom ikke et knyst fra datteren! Hun bare fulgte med og klappet begeistret. Ja, jeg ble så imponert at jeg komplimenterte jentas oppførsel da konserten var over.

"Hun er allerede så glad i klassisk musikk", sa moren stolt.

Så bra!

Den lille var også på plass på morens fang på «mamma-konserten» med Liv Rundberg og Violet Road i Kulturhuset, og jeg så henne ringside på Røkenes. Like rolig og lyttende – og kanskje bare seks år gammel? All ære til hennes mor.

Nei, moren som hadde med hele barneflokken sin har noe å lære her.  Og for all del, det som skjedde var ikke barnas feil. Barn er barn, det vet vi alle sammen. Men en mor må styre seg, ta hensyn, og ikke tillate at barna lager så mye støy i konsertlokalet at det forplanter seg i hele kirkerommet.

For å knabbe uttrykket festivalgeneral Knut Erik Sundquist ofte brukte etter hvert musikkinnslag:

- Det var helt sykt.

Der Sundquist mente dette i positiv forstand står jeg for den negative varianten.

Det var sykt irriterende!