Det kan se ut til at det åpner for en ny og for første gang i kommunens historie, kvinnelig ordfører.

Det siste ville vært veldig gledelig og på tide.

Det første går det an å stille flere kritiske spørsmål ved.

Etter at kommunestrukturen ble lagt, for Evenes vedkommende i 2017, ble det avklart at kommunen skulle fortsette som egen kommune. Tjeldsund-og Skånland kommuner slår seg sammen, og ETS samarbeidet opphører.

For oss som har observert kommunepolitikken i Evenes fra utsiden var det åpenbart at ordføreren ønsket at Evenes skulle slå seg sammen med Narvik. Det er også åpenbart at det i tiden etter at vedtaket om å stå alene var fattet, har det manglet initiativ, pågangsmot, motivasjon og lederlyst fra ordførerens side i en rekke andre viktige saker for Evenessamfunnet.

Se bare på innleggene i debattene fra de siste kommunestyremøtene, de er tilgjengelig på nett og taler sitt tydelige språk.

Evenessamfunnet står nå foran store utfordringer og trenger nettverk, erfaring og god ledelse.

At ordfører Kristiansen i denne situasjonen søker fritak fra politiske verv i Evenes for, i henhold til egne uttalelser til avisene, akseptere et tilbud fra Narvik «som han ikke kunne takke nei til...» viser at han, ikke tar velgerne og befolkningen i Evenes på alvor og heller ikke ansvaret som ligger i den rollen kommunestyret har valgt han til.

Et flertall valgte han til ordfører for inneværende kommunestyreperiode.

Naturligvis finnes det grunner til at også ordførere kan søke fritak fra politikken, men den begrunnelsen Kristiansen begrunner sin søknad med er ikke god nok.

Store og viktige saker står i kø i årene som kommer.

Etableringen av ny og større virksomhet for Forsvaret i kommunen, der vi må forvente og ønske oss at kommunen fra nå av kjører på med full kraft for å få så mye ut av denne utbyggingen for vårt lokalsamfunn som mulig.

Samarbeide med andre kommuner om oppgaver som hittil har vært ETS samarbeidet, må erstattes av nye avtaler og ordninger, hvis befolkningen i Evenes skal kunne få et tilfredsstillende tilbud i kommende år.

Skole, samferdsel og reiseliv er andre områder der kommune ikke må miste kontakten med - og rollen som vertskap for flyplassen blant annet.

I denne situasjonen for kommunen velger altså sittende ordfører å trekke seg fra politikken og vervet.

Er det virkelig så enkelt at man som kommunens fremste tillitsvalgte politiker kan abdisere med begrunnelsen « jeg fikk et tilbud jeg ikke kunne takke nei til»?

Det er det ikke. For det første er begrunnelsen dårlig og egoistisk.

Les også: Vil ikke spekulere i hvem som kan bli ny ordfører

For det andre er mulighetene for fritak fra folkevalgte verv som kommunestyrerepresentanter, og da også ordfører, hjemlet i kommuneloven og skal etterleves av de som går inn i disse vervene.

At ordførervervet skal kunne deles med det å være leder av Narvik Næringsforening, må i beste fall bero på en misforståelse.

Evenes Kommune og Narvik Næringsforening vil ikke være tjent med en slik ordning.

Når Ordfører Svein Erik Kristiansen må søker fritak fra vervet som kommunestyrerepresentant og ordfører håper jeg kommunestyret i Evenes i kommende møte, sier nei da begrunnelsen rett og slett ikke holder.