8-klassing kritiserer nye bussruter:

- Før hadde jeg tid til skolearbeid før middag, nå blir det mindre lekser og mer stress

Oda Søyland i 8. klasse ved Seljestad ungdomsskole forteller om sin nye, og mer travle hverdag etter bussomleggingen i forrige uke.

Busskur. Foto: Privat 

meninger

Hei, jeg er en jente på Seljestad ungdomsskole fra 8.trinn som skriver på vegne av hele kullet og skolen. Som dere sikker vet tar mange bussen til skolen fordi vi bor i Medkila og Kanebogen. Vi har jo tatt ruten som går fra Harstad by terminal til Steinbakkan og omvendt. Etter vinterferien er det blitt endring i bussrutene. Noen bussruter er lagt ned, andre endret.

Må springe

Nå skal jeg bare si det rett som det er. Jeg bor øverst i Medkila og må nå springe hele veien ned til riksveien hver morgen for å rekke bussen. Når jeg er ferdig på skolen må jeg gå hele veien opp og er ikke hjemme før klokken er blitt 15:00. Før var jeg hjemme 14:20 dette på grunn av at bussen som jeg må ta går senere en den bussen jeg brukte å ta. Før hadde jeg tid til skolearbeid før trening og middag nå blir det mindre av lekser og mer stress.


Mandag kom den største endringen av busstilbudet i Harstad noen sinne

– Vi skal kjøre 150.000 kilometer mer i året i Harstad, sier fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo.

 

- Se for deg en gammel dame med to bæreposer

Når det gjelder denne saken vet jeg at jeg snakker jeg på vegne av mange skoleelever som bor i Medkila og Kanebogen. Det var veldig mange som tok Steinbakkan/Medkila bussen som bor i øvre Medkila og Kanebogen, og bussen var full hver morgen.

Det var altså veldig mange som tok denne bussen og benyttet seg av den og stemningen var god. Nå har det seg sånn at det ikke bare er skolelever som er misfornøyd med det nye busstilbudet. Også voksne syns dette var en forverring av tilbudet.

For eksempel de som bor øverst i Kanebogen har en lang vei ned til riksveien og må da stå opp tidligere for å rekke bussen. Det å ha et busstopp i nærheten av huset sitt gjør jo at flere tar buss. Ikke bare unge men gamle folk også.

Se for deg en gammel dame i 70-80 årene som bor veldig langt unna riksveien. Hun har ikke bil eller sykkel hun var avhengig av bussen for å komme seg rundt. Tidligere gikk bussen rett nedfor huset hennes. Men nå når hun har vært og handlet og har to store bæreposer må hun gå veldig langt og blir sliten i armene.


Kritiserer nye bussruter i Harstad

I dag startet de nye bussrutene opp i Harstad. Noen har spørsmål, mens andre kommer med kritikk.

 

Bussen bør gå der folk bor

Vi som bor her opp i nord vet at vinteren er kald, mørk, lang og ikke minst glatt. Å da måtte streve seg ned de lange bakkene på speilis når det er mørkt er ikke akkurat fristende, og langt mindre trygt.

Mange velger sikkert heller å finne en annen måte å komme seg til skolen da. Kanskje må man mase på foreldrene for å sitte på de til skolen når de drar på jobb. Altså bussen mister flere passasjerer og tjener mindre penger fra unge, voksne og gamle som tar bussen, i tillegg til at en ikke oppdrar oss unge til gode,fremtidige kollektivbrukere.

Etter forandringen har bussene langs riksveien blitt enda mer oppfylt og mange står skvist inn mot dørene. Det er mye støy og lite attraktive holdeplasser langs riksveien. Forskning viser at bussen bør gå i nærheten av der hvor folk bor.

Jeg håper at de ruteansvarlige i Troms Fylkestrafikk kan revurdere denne ruten og gjeninnføre Steinbakkan og dermed bidra til økt trivsel og reisekomfort for alle reisende i de folkerike områdene Medkila og Kanebogen!

Kollektiv hilsen fra Oda Søyland 8. klasse Seljestad ungdomsskole

Hva mener du om saken? Si fra i kommentarfeltet eller på Harstad Tidendes Facebook-side