Loven er for alle!

- Gode råd behøver ikke være dyre.

juristdagen: Henrik Bahr, Tove Julin Pettersen, Erik Furevik og Maren Johannessen Melsbø blir å treffe på stand førstkommende lørdag for å gi gratis juridisk bistand til de som har behov for svar på juridiseke spørsmål. Foto: Andreas Isachsen  Foto: andreas Isachsen

meninger

LESERINNLEGG:

Hele livet vårt er gjennomregulert av lover og regler – og det blir stadig flere av dem. Men hvordan kan vi vite hvilke paragrafer som gjelder oss? Livet blir enklere hvis vi kjenner til hvilke rettigheter og plikter lovene gir oss.

Heldigvis finnes det jurister i de fleste deler av samfunnet som kan hjelpe. Gode råd behøver ikke være dyre, heller.

Vi møter jussen i en rekke livssituasjoner. Hvis en gammel tante har gått bort, hvilke regler gjelder for arveoppgjøret? Hvem skal ha hva, hvem bestemmer og hva sier loven over arveskatt? Kan du bare ta med det maleriet tante lovet deg for noen år siden?

Eller hva med treet til naboen som har vokst seg digert og lagt terrassen din i skyggen? Kan du gå på med motorsag, eller kan du kreve av naboen at han lar øksen gå? Har det noe å si at grenene henger langt over gjerdet og inn på eiendommen din?

Naturligvis kan du lese Norges Lover på egenhånd, men lovtekstene selv utgjør bare en del av regelverket som gjelder. Det er derfor juristene er gode å ha. Lov- og regelverket er imidlertid svært omfattende, så ingen jurister er spesialister på alt.

Advokatene er nærliggende å ty til. De fleste er langt fra så kostbare å få råd fra som mytene tilsier. Det kommer an på hvor stor og vanskelig saken din er. Og aller viktigst; hvor tidlig ute du er.

Men du kan også søke råd hos jurister i en relevant offentlig etat. De er forpliktet til å gi deg råd, og dette er gratis. Mange synes imidlertid det er vanskelig å vite hvor de bør henvende seg.

Derfor velger medlemmer av Juristforbundet fra både offentlig og privat sektor å gi gratis råd og veiledning til publikum en dag i året. Juristdagen er i år lagt til lørdag 16. september.

I Harstad er Juristdagens stand plassert på Torget. Her finner du oss iført de kjente røde t-skjortene.

Vi er der for å hjelpe deg!