Hvorfor skal vi stemme på noe som helst – bortsett fra på middagen som kona lager?

Edvin tenker høyt om Norges største parti: Hjemmesitterpartiet.

Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB scanpix 

meninger

Norges største parti er Hjemmesitterpartiet. Stadig flere velger å ligge på sofaen i stua i dyp depresjon over tingenes og verdens tilstand. Fra sofakroken sprer de sine udiskutable politiske budskap på nett. Sofavelgerne er landets største eksperter på det meste. De vet best – om alt. På Facebook sprer de sine budskap om alt som er vanvittig håpløst og idiotisk galt i fattiglandet Norge. I dette skakk-kjørte landet der absolutt ingen ting fungerer – der politikerne raner oss på hvert et gatehjørne. Hjemmeliggerne fnyser av folkestyre og idiotiske politikere. Mange roper i nød etter en skikkelig diktator. (Ja, da – jeg har en klar kandidat. Hun er vant til å måtte ta ansvar, sier hun) Ja, egentlig er det vel ingen andre enn hjemmesitterne og sofaliggerne som kan styre et land på forsvarlig måte. Det aller verste denne flokken av hjemmesittere og sofaliggere kan tenke seg er å møte opp i et valglokale. De kan ikke tenke seg noe verre. Og kanskje har de rett? Hvorfor skal vi stemme på noe som helst – bortsett fra på middagen som kona lager?

Det store spørsmålet er nå hva som må til for å få folket opp av godstolen og inn i valglokalene. Det er åpenbart ikke nok å lokke med skattelettelser – spesielt ikke overfor alle de som ikke betaler skatt. Det som må til er en skikkelig valgreform. La valget bli en fest – fra tidlig morgen til sein kveld. Mitt klare budskap er at alle valglokaler bør få skjenkebevilling og happy hour. Paraplydrinker til halv pris. Årets tilbud! Etter hvert som flasker og glass tømmes oppstår det ei fantastisk hallelujastemning i valglokalet. Når promillen nærmer seg 4 eller 5 stormer alle med ville gledeshyl fram mot valgurnene med bunkevis av stemmesedler. De stemmer på hva som helst. Og husk; Det viktige er at alle deltar. Kan vi ikke unne velgerne en skikkelig valgfest? Hvorfor i all verden skal valgdagen være så uendelig trist og kjedelig? Så er det mange som sier at vi må ha hemmelige valg. Vi skal ikke vite hva andre stemmer på. Når vi får spritet opp valgdagen oppnår vi valg som er så hemmelige at ingen aner hva de har stemt på. Når folket kommer heim etter valgfesten vil de fleste ha store problemer med å huske hvor de har vært – og de husker i alle fall ikke hva slags parti de har stemt på. Da kan vi snakke om skikkelig hemmelig valg.

I år er det 26 ulike partier og lister å velge mellom. Her er et lite utvalg; Alliansen, Kystpartiet, Fjellpartiet, Samfunnspartiet, Feministisk initiativ, Sjåvinistisk tøv, Norgespartiet, Verdipartiet, Helsepartiet, Det syke partiet, Influensapartiet, Piratpartiet, Sjørøverne, Rødt, De Grønne, De svarte og De gule. Så må det gå an å supplere med et parti som folk flest har tro på. Veldig mange savner «Mitt eget parti». Mange er kun enig med seg selv – og knapt nok det. Det burde naturligvis være lov å ha med seg sin egen valgliste. Valgstyrene må vise en helt annen fantasi og kreativitet.

Mitt forslag er derfor at ved neste valg skal valglistene fra de enkelte partiene gjemmes best mulig rundt omkring i valglokalet. De kan befinne seg hvor som helst – høyt og lavt. Gjerne på toalettene også. Velgerne trenger utfordringer å bryne seg på. Tenk om alle partilistene var grundig gjemt – noen oppe på skapene, noen nede under oppvaskbenken på skolekjøkkenet, noen i knivskuffa – og noen tullet inni toalettrullen på do – mange øverst i ribbeveggen eller øverst oppe under taket sånn at spenstige og lett berusede velgere må entre til topps i tauene før de kan finne sin liste og ta sitt valg. Under tjukkasen inne i gymsalen er også et bra gjemmested.

Valgstyrets medlemmer kan sitte på hver sin listebunke. Kanskje finner du Kystpartiets liste under bakpartiet til valgstyrets leder. Velgerne må åle seg under gymmatter både fra høyre og venstre. Midt under tjukkasmatta finner de kanskje Senterpartiet. Når velgerne (folk flest –men ikke riktig alle) er i gang med klatring og leiting etter sitt parti, kan valgstyret svare på ledende spørsmål; Fugl eller fisk eller midt i mellom? Høyt eller lavt? Tampen brenner! Stemningen stiger – og valgresultatet er særdeles uklart. Velgerne kravler over og under hverandre – hit og dit og har det rett og slett utrolig morsomt. Valgdeltakelse kan stige til godt over 100 prosent. Dette blir gøy! Godt valg! (PS: Husk fellesdusjen. Ta med sjampo og handduk!)

Edvin Eriksen