LESERINNLEGG:

Jeg er svært overrasket over at Ivar Østberg, tidligere stortingsrepresentant for KrF og leder av eldrerådet, i HT velger å kalle mine uttalelser om regjeringas kutt i den kulturelle spaserstokken for et "sleipt valgkamputspill".

Østbergs ordvalg er skuffende og ikke noe jeg kan finne meg i, blant annet siden kritikken er feil.

Den kulturelle spaserstokken ble oppretta av den rødgrønne regjeringa, for at eldre skal få tilgang til kunst og kultur på et profesjonelt nivå, særlig på institusjoner. For eldre kan det for eksempel gi stor glede og mening i hverdagen å få delta i sang og kultur.

Ordninga ble en suksess! Derfor var det stor misnøye da Høyre- og FrP-regjeringa kutta alle midler til ordninga i sitt statsbudsjett i 2014. FrPs leder i helse- og omsorgskomiteen sa da forøvrig at de ansatte på sykehjemmene kunne synge for de eldre selv, akkurat som de ansatte ikke har nok å gjøre i en travel hverdag.

Regjeringa kutta også rapporteringsplikten for midlene, slik at vi nå lenger ikke får noen oversikt over hva pengene brukes til, og det er mindre press på ar fylkene skal bruke de på spaserstokken.

At KrF og Venstre fikk inn midler til på rammeoverføringene til fylkene var fortjenestefullt, men det betyr faktisk at det ikke finnes øremerka midler til dette. Fylkene kan bruke pengene til hva de vil.

Det finnes i dag ikke en egen post på statsbudsjettet for den kulturelle spaserstokken, ikke noe press mot fylkene for å prioritere det, og ingen kontroll om pengene faktisk går til de eldre.

Det er alt for dårlig, og det håper jeg Østberg er enig i.

At Troms fylke fortsatt bevilger penger til den kulturelle spaserstokken er jeg veldig glad for. Ap hadde det som en av sine viktige valgløfter ved fylkestingsvalget. Det skyldes blant annet stort engasjement fra de eldre.

For Ap er det så viktig å sørge for kultur til eldre at vi ikke vil at det skal være opp til hvilken kommune eller fylke du bor i om eldre får kultur av høy kvalitet. Derfor vil Ap ha tilbake et eget tilskudd til den kulturelle spaserstokken, og sågar øke tilskuddet med 50 %.

Vi vil ha mer proff kultur for eldre på sykehjem og i nærområdet, og det skal ikke være frivillig for fylkene å velge å prioritere dette. Det skal prioriteres!

Jeg finner meg ikke i at det er "sleipt" å kjempe for et skikkelig kulturtilbud for eldre, eller være opprørt over at regjeringa kutta den øremerka bevilgninga i sitt statsbudsjett.

All ære til eldrerådet, som gjør en stor jobb for kommunens eldre, men her mener jeg vi har en felles sak i å sikre kultur til eldre.