- Ikke forhåndsdøm minister Amundsen

Per-Willy Amundsen vil garantert møte seg selv i døra, men la han komme dit først.

Per-Willy Amundsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

meninger

I statsråd kl. 16 i dag, blir Per-Willy Amundsen (Frp) fra Harstad høyst sannsynlig utnevnt til ny justisminister etter Anders Anundsen. Han blir dermed den fjerde harstadværingen i historien som inntar en plass ved kongens bord.

Å sette Amundsen inn i en ministerpost er et fornuftig grep av Fremskrittspartiet. I en årrekke har harstadværingen markert seg som en hardtarbeidende politiker med meningers mot.

Som gruppeleder i Harstad Frp gjorde han en betydelig jobb for å revitalisere og modernisere lokalpartiet. Og det som naturligvis veier tyngst på vektskåla i denne sammenhengen: Stortingsrepresentant siden 2005, og statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet siden 2013 – en rolle han har ivaretatt på en god måte.

Les også: Per-Willy Amundsen får ros

Har stått støtt

Ja visst, har Per-Willy Amundsen vært kontroversiell i flere sammenhenger. Men det skal ikke tale i hans disfavør at han har vært uredd og tatt steget inn i ruskevær og storm. Tvert imot. For i motsetning til mange andre, har han stått der - og han har stått relativt støtt.

Et populistisk parti som Frp trenger politikere av et slikt kaliber, og Amundsen er én av få profiler som kan ta en slik rolle. Det er av stor betydning i inngangen på et valgår, og spesielt i en situasjon hvor Sylvi Listhaug, Frps kanskje mest fremtredende politiker, skal ut i svangerskapspermisjon.

Konfronteres

Jakten på Per-Willy Amundsen er godt i gang allerede før han tiltrer som minister. Spesielt i sosiale medier hentes det fram eksempler på hva Amundsen faktisk har uttalt, og hva han skal ha uttalt i klimadebatter og innvandringsdebatter. Motspørsmålet må da være: Når ble det galt av en politiker å forfekte partiets syn?

Les også: Her er uttalelsene som kritikerne nå kaster seg over

For det er jo nemlig det Amundsen har gjort, blant annet som partiets innvandringspolitiske talsmann. Og det er jo i realiteten på dette grunnlaget han nå forhåndsdømmes.

I likhet med alle andre politikere kommer Per-Willy Amundsen garantert til å møte seg selv i døra på ett eller annet tidspunkt. Da er det relevant og legitimt å konfrontere han med det.

Men la han først komme til døra.

Hva tenker du om Per-Willy Amundsen? Si fra i kommentarfeltet eller på Harstad Tidendes Facebook-side