– Dette var ikke Festspillene i Nord-Norge verdig. Det at jeg ikke likte forestillinga, og syntes den både var primitiv, platt og plump er nå så. Det handler ikke om meg. Det som er problemet er at dette var ei åpningsforestilling under Festspillene i Nord-Norge. Og ikke hvilken som helst forestilling heller. 50-års jubileet skulle jo markeres og så setter en opp dette som festforestilling. Da har ikke Festspillene truffet planken, for å si det slik, sier fylkesmann Svein Ludvigsen til Harstad Tidende.

Han får støtte av nestlederen i styret i Festspillene i Nord-Norge, Andreas Isachsen, som i dag, tre dager etter at forestillinga var over, fremdeles blir en smule opptrekt når han snakker om åpningsforestillinga Nordting som Amund Sjølie Sveen sto bak.

– For det første synes jeg forestillinga var direkte dårlig. Det toppet seg da kunstnerne dro ut de 8.000 kronene, som var andelen av statoils sponsing av forestillinga, og sa de skulle drikke vodka og spise pølser for disse pengene. Jeg skjønner fremdeles ikke hva poenget med dét var, sier Isachsen.

Han er svært skuffet over åpningsforestillinga, og håper at Statoil ikke kommer til å trekke seg som sponsor på grunn av forestillinga.

Mens anmelderne i Nordlys og Harstad Tidende var entydig positive til åpningsforestillinga, forteller Isachsen at han har snakket med svært mange personer, spesielt lørdag kveld, som lot seg provosere av forestillinga og som syntes den gikk ”over alle støvleskaft”. Én av dem som syntes Nordting gikk for langt, er ordføreren i Harstad, Marianne Bremnes.

– Forestillinga var veldig bra veldig lenge, men så gikk det alt for langt. Det er greit å være kritisk, men jeg synes harseleringa med blant annet Statoil tok helt overhånd. Så mye mer enn det har ikke jeg lyst å si om den saken, sier Bremnes til Harstad Tidende.

En av publikummerne i salen reiste seg, reiv sund programmet i protest og sa høylydt "fysj" før han gikk fra forestillingen.