Festspillene i Nord-Norge presenterte lørdag flere arrangementer med samiske artister i årets Festspillprogram.

Én av artistene er Ágy, som synger på både norsk og samisk. Etter å ha uttalt at samisk musikk ikke var god nok for P3, ble NRK P3s musikksjef Mats Borch Bugge utskjelt på både e-post og Twitter. Da var det den samiske artisten Ágy som skulle få Bugge til å snu. Etter å ha hørt Ágys låt Arvedávgi, valgte han å liste låten på P3. Den samiske elektropop-artisten er nå aktuell til å stikke av med tittelen årets Urørt-artist.

- I et år hvor Festspillene i Nord-Norge vil ha et sterkt fokus på kunst- og kulturlivet i landsdelen, er det viktig for oss med sterk samisk tilstedeværelse på Festspillene. Vi er stolte over å ha sikret oss det hippeste stjerneskuddet fra nord, Ágy, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Maria Utsi har også hentet inn Elle Márjá, Sámi Jienat, og bandet Blood Forest Family.

- Vi er i tillegg veldig glade for at samarbeidet med Riddu Riđđu resulterer i konsert med multitalentet Elina Waage Mikalsen og bandet Blood Forest Family. Prosjektkoret Sámi Jienat er også klare for Festspillene med korjoik-konsert på fem samiske språk, sier festspilldirektør Maria Utsi.

De samiske artistene ble presentert på Trondenes Historiske Senter på den samiske nasjonaldagen.

Festspillene jobber samtidig med et nytt scenisk samarbeidsprosjekt der de utfordrer noen samiske artister til nye konstellasjoner.

- Elle Márjá Eira allerede har takket ja. Andre navn og flere detaljer om dette spennende samiske prosjektet, kommer senere, sier Maria Utsi.

I lørdagens lansering introduserte også Festspillene en ny arena for publikum. Utestedet Karma tas i bruk gjennom hele festspilluka som en indie-venue for ny nordnorsk musikk, der blant andre Ágy og Blood Forest Family skal holde sine konserter.

Festspillene i Nord-Norge arrangeres i Harstad fra 18.- til 25. juni.

Festspilldirektør Marua Utsi henter flere samiske artister til Festspillene i Nord-Norge. Foto: Øivind Arvola