Kari Innerå (34), født og oppvokst Innerå gård på Andørja Innerå er en erfaren kokk, Hun er tidligere olympisk mester med kokkelandslaget og nordisk mester i kokkekunst. Hun sto tidligere bak Cru vin & kjøkken og fru K på The Thief. Hun er i tillegg kjent fra en rekke kokkeprogrammer på TV2. Nå har hun startet for seg selv og driver til daglig den kritikerroste restauranten BA53 i Bygdøy allé i Oslo.

Mandag kommer kokeboka «Innerå+Bø», en praktbok gitt ut på eget forlag. Boka gir hun ut sammen med venninna Merete Bø, en av landets beste vinkjennere og fotografen Sune Eriksen.

Kari Innerå kommer på mandag ut med kokebok sammen med vinskribent Merete Bø. Her er de på gården på Andørja. Foto: Sune Eriksen

– Dette er noe vi har tenkt på lenge. I alle fall i fire år. Jeg har kjent Merete fra tiden vi jobbet i lag på Bagatelle for ti år siden; vi har begge konkurrert innen faget og er begge nordiske mestre, sier Innerå til Harstad Tidende. I 2008 startet de også restaurantsuksessen Cru vin og kjøkken sammen.

Dermed er det duket for kvalitet på hver side i kokeboka.

Råvarer

– I Norge har vi råvarer med unike kvaliteter og smaker i verdensklasse. Likevel er vi fortsatt ikke gode nok å verdsette rikdommene vi har rundt oss, sier Innerå. Derfor har de funnet fram, de aller beste ingrediensene den norske naturen har å by på, fra kamskjell, sjøkreps og skrei til lam, jordskokk, multer og rabarbra.

Pannestekt skrei, traktkantarell og kalvesjy. Foto: Sune Eriksen

Unik bok

– Vi så at boka vi ønsket å gi ut ikke passet i rammene til de andre forlagene, så derfor har vi dannet et eget forlag for denne boka, sier Innerå.

– Vi ønsket å vise hvordan man kan bruke disse fantastiske råvarene, og setter dem sammen på innovativt, smaksrikt og moderne vis i en rekke fristende oppskrifter. Merete foreslår den perfekt drikke til hver rett i boka, slik at den sanselige og kulinariske opplevelsen blir komplett, forklarer hun. I tillegg er det lagt opp til læring for leseren, men forklaring både av teknikker og råvarer. I tillegg er boka inndelt i naturlige kapitler med tilhørende plansjer.

Hjemplassen

I boka tar de to leserne med seg hjem til sine hjemplasser og mattradisjonene der.

Jeg er vokst opp på gård med sauer, og vant til hjemmelaget mat; fra pinekjøtt til rull og lefser. I boka er pappas oppskrift på pinnekjøtt med, så jeg har også tatt med forskjellige tilberedningsmetoder jeg har lært hjemme.

Pressebilder Innerå + Bø. Foto: Sune Eriksen

– Når jeg er hjemme hos foreldrene mine i november hender det at de ikke klarer å vente helt til jul med å sprette pinnekjøttet, så da lager de revjebein. Det er pinnekjøttbein som ikke er ferdig tørket enda. Pappa snitter da skinnet på pinnene, og legger dem i en stekepanne. Så dekker han dem med vann, og lar alt vannet koke bort for så å steke de sprø etterpå.

Lidenskap

Bokprosjektet er ikke noe Innerå regner med å tjene store penger på. Det er mer et utslag av lidenskap til matkulturen og alt som hører til. Opplaget er nå på 4.000, og salget vil i hovedsak foregå fra egen nettside.

– Vi bestilte først et mindre opplag, men det har gått såpass bra at vi har tatt sjansen på å bestille et litt større. Det er ei unik kokebok man ikke har sett før i Norge, så jeg tror dette skal gå bra, sier Innerå.