Avtalen med Arctic eiendom om å leie Arbeidersamfunnet er klar, og 1. oktober i år blir det innflytting, forteller festspilldirektør Maria Utsi.

– Vi flytter fordi vi ønsker at festspillene skal være tydeligere samfunnsaktør i byutviklingen i Harstad. Vi ønsker å bli synligere, og være en del av sentrumsutviklingen, sier hun.

– Alle krefter må dra sammen for å skape et levende sentrum. Festspillene er en viktig aktør som naturlig tar del i dette arbeidet.

Må spare

Dette er imidlertid ikke hele begrunnelsen for den planlagte flyttingen.

– Vi trenger å spare penger, og har blitt utrolig god på å snu på krona. I dag har vi lavere driftskostnader enn de siste ti år, og nå får vi litt lavere leiekostnader. Men den økonomiske biten er ikke hovedargumentet for å flytte, understreker hun.

Viktig historie

Selv om festspillene flytter ut av et kultursentrum i Harstad, er det nye stedet ikke uten betydning.

– Vi inntar det gamle Arbeidersamfunnet, et bygg med en lang og viktig historie i Harstad, et samlingssted for folk i 118 år. Her har det vært scene for kunst og kultur, som festspillene tidligere har brukt til barneforestillinger.

Men litt rart blir det å flytte, medgir direktøren.

– Ja, det er vemodig. Vi har vært her i kulturhuskvartalet i 26 år. Harstad kulturhus er som en bror, og vil fortsette å være det. Men det er en tid for alt, og nå er det riktig tid til å flytte herfra og til sentrum, sier hun.

Mer tilgjengelig

Et tredje moment i flyttingen, er relasjonen til publikum.

– Vi gleder oss til å bli mer tilgjengelig. Med flyttingen håper vi å komme tettere på både folk og næringsliv. Samarbeidet med næringslivet blir viktigere og viktigere for oss.

– Dessuten er vår nærmeste nabo, Generalhagen, en viktig arena for oss. Og så kommer vi tett på Harstad skipsindustri, og den utviklinga som er planlagt der. Den er veldig spennende, sier Maria Utsi i Festspillene i Nord-Norge.