Kompani 69-plate kommer

– Vi er opptatt av at låtene skal ha sitt eget liv, vi er ikke ute etter å skape en helhet.

  Foto: Tom Inge Andersen

  Foto: Tom Inge Andersen

kultur

Derfor er tittelen "Stille før stormen" treffende. Man vet aldri hvor stormkastene kommer fra.

Tommy Payne og Anders Megafon Krostoffersen, to tredjedeler av Kompani 69, prater villig vekk om sin første offisielle utgivelse "Stille før stormen".

– Dette føles absolutt som vår debut. "Trick shot" var et resultat av stor etterspørsel. Ok, så presser vi 500 eks av våre beste låter for å dempe trykket, sier Tommy Payne om skiva fra 2004, en skive som siden den gang har oppnådd kultstatus.

– Ikke minst føles det som en debut, fordi vi alle er hundre prosent fornøyd med resultatet, legger Anders Megafon Kristoffersen til.

Slippes på mandag

"Stille før stormen" slippes på markedet mandag, og er utgitt på selskapet "Brækk Nåkka", et enkeltmannsforetak registrert på Tommy Payne. Distibusjonen overlater de til Indie Distribution å ta seg av.

– Jeg leste nettopp i et klipp fra et gammelt Harstad Tidende at vi ønsket å være uavhengige, og det er på en måte dit vi har kommet i dag. Hele produksjonen; fra innspilling til musikkvideo og design av cover har vi stått for selv, eller i alle fall selv valgt samarbeidspartnere til. Det føles godt. Ting har en tendens til å gå så mye tregere og til å bli annerledes enn man vil, hvis man legger alt i andres hender, sier Tommy Payne og Anders Megafon Kristoffersen.

– Om ikke annet så er coveret i seg selv godt nok til å kjøpe skiva. Det kan rammes inn og henges opp på veggen, sier Anders.

Mye for 69

"Stille før stormen" inneholder seks spor og har en spilletid på nærmere 30 minutter. På toppen av det hele følger det med en musikkvideo til låta "Ro ner".

– Vi har ytret et ønske overfor distribusjonsselskapet at prisen skal være 69 kroner, men det kan godt hende at større salgskjeder som for eksempel Platekompaniet presser prisen ned til 59. Du kan godt si at det er en rimelig pris for en så omfattende ep. Men det handler jo også om en viss markedstilpasning i en nedlastningstid. Hvis kjøperne føler at de sitter igjen med mye for pengene, så er det også hensikten, fortsetter de to.

Foruten utgivelse på mandag, en musikkvideo sendt inn til Svisj, samt et større intervju i Dagbladets kommende fredagsbilag, har ikke kompaniet planlagt noen grep overfor markedet ved utgivelse.

– Nei, hvordan det går nå får stå og falle på produksjonen. Vi har jo tidligere diskutert hvordan vi skal bli lagt ekstra merke til, men har funnet ut at noe annet enn å være seg selv bare er tull."Stille før stormen" spor for spor:

"Snakk nu"

Tommy: Budskapet her er å si det du har på hjertet, og det er jo det vi formilder selv med tekstene våre, det vi har på hjertet og det vi ønsker å sette fingeren på ved samfunnet.

Anders: Dessuten tror jeg det vi setter fingeren på og ønsker å formidle skal kunne relateres til alle. Om du er sju eller seksti, skal du kunne kjenne deg igjen i hvert fall deler av det.

"Ro ner"

Tommy: Temaet her er egentlig ganske seriøst. Vi ønsker å bevisstgjøre at alt ikke handler om penger og hvordan du ser ut. Det går an å ha det bra uten å leve opp til alt som du føler forventes av deg.

Anders: Stress er jo den nye folkesykdommen, man kan ikke gi mer enn man faktisk har. Ting skal gå fortere, koste mindre og være mer effektivt. Spesielt er dette aktuelt for 14 til 15-åringer som blir bombardert av forestillinger om hvordan de skal leve livet sitt.

"Himmeln"

Anders: Vi skal berøre himmelen. Denne handler om å ha ett blikk framover. Om å gjøre det så godt du kan, eller ta det så langt man kan, både i forhold til livet og musikken. Og litt til ettertanke; kommer man til himmelen? Og har det med å gjøre hvordan du oppfører deg?

Tommy: Denne låta har mange innfallsvinkler, men det handler om å gjøre det man føler er rett innerst inne.

Anders: Naturligvis uten å tråkke på andre.

"Eitranes"

Anders: Denne handler om skjitsnakk og tomme løfter.

Tommy: Utgangspunktet da vi begynte og lage den var å beskrive hva som gjorde hver enkelt av oss forbanna, uten å dømme noen.

Anders: Om at livet vårt ikke består av bikinibabes og fete biler, som vi kanskje skulle ønske. Eitranes

"Mystisk scenario"

Tommy: Ingen vet jo noe om oss, utenom når de ser oss opptre, og hører låtene våre. Dette er på en måte en invitasjon inn i vårt mystiske scenario.

Anders: Hvordan vi egentlig lever, og hva vi foretar oss på kveldene vet de færreste. Dette er et velkommen inn i vårres verden. Til K69-verden.

"Ka va det du sa"

Anders: Denne handler om når du tar deg selv i å prate og nikke smilende, og etterpå står igjen med spørsmålet; hva var det du egentlig sa? Ofte tror man at man får med seg alt, men så fort man snur ryggen til innser man at man ikke har gjort det.

Tommy: Det går ikke en eneste dag, uten at det oppstår større eller mindre misforståelser, med større eller mindre konsekvenser.

Anders: Den kan også handle om å høre noe helt annet enn det som ble sagt. Dårlig kommunikasjon rett og slett, om å ikke være på nett med hverandre.

Dette forteller Harstad-rapperne om låtene på plata "Stille før stormen".(Harstad Tidende)(ht.no)