Stubøprisen til Finn Sletten

Trommeslageren Finn Sletten fra Bodø ble onsdag kveld tildelt Stubøprisen 2009 under Festspillene i Nord-Norge.
kultur

Stubøprisen er nordnorsk jazz sin høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur.

Stubø-prisen består i år av et stipend på 15 000 kroner og et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr.

Sentral utøver

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse for sin tildeling:

«Trommeslageren Finn Sletten har gjennom en snart 40 år lang karriere virket på høyt nasjonalt og internasjonalt kunstnerisk nivå. Han har vært en betydelig pionér og inspirasjonskilde for flere generasjoner nordnorske jazzmusikere, og holder fortsatt posisjonen som en av landsdelens sentrale utøvere. I likhet med det som var tilfelle for Thorgeir Stubø, har Finn Slettens innsats vært av stor betydning for norsk og nordnorsk jazz.»

Finn Sletten hadde sine første banderfaringer tidlig på 1970-tallet i den amerikanske gruppa “Up with people” og med gitaristen Paul Weeden. Han satset tidlig på å utvikle seg videre ved å flytte til Oslo der jazzen stod sterkt på 70/80-tallet. Sletten var en av de første musikerne fra Nord-Norge som greide å etablere seg i hovedstaden. Han spilte blant annet med Magni Wentzel, Nipe Nyrén, Terje Rypdal, Sidsel Endresen og Jon Balke. I tillegg var han med i gruppene Lotus, E’Olen, Tamma, Geir Holmsen Band og Chipahua.

En ener

I denne perioden oppnådde Finn Sletten anerkjennelse som en av landets aller beste trommeslagere og perkusjonister, og han regnes som en klar ener innenfor latin-amerikanske rytmer og stilarter.

Finn Sletten flyttet hjem til Bodø i 1988 og spilte i landsdelsmusikergruppa TRIO NORD med Terje Venaas og Jan Gunnar Hoff fra 1989 til 1991. TRIO NORD gjorde prosjekter med blant andre John Surman, Karin Krog og Knut Riisnæs, og de hadde omfattende seminarvirksomhet i hele Nord-Norge. Sletten holdt samtidig kontakten sørover: Han spilte inn plater med kvartetten Halle/ Eberson/Kjellemyr/Sletten, deltok med Tore Brunborg på Vossajazz i 1989, med Jon Balke på platen «Nonsentration» for ECM i 1990 og turnerte med Nils Petter Molvær i 1996.

Sletten administrerer og medvirker også i Bodø Rhythm Group, en distriktsmusiker-gruppe som samarbeider med lokale, nasjonale og internasjonale størrelser. På det pedagogiske området har Sletten bidratt i Bodø og Gildeskål kommuner og på Jazzcampen i Beiarn.

Verdig

Han har med sin dynamiske og frodige spillestil beriket nordnorske jazzgrupper som Marit Sandvik Band, Bossa Nordpå, Tore Johansens grupper, m.fl. Sletten har brakt mange av Bodøs jazztalenter fram i lyset og initiert store prosjekter som “Merengue” og “Bodø Ballroom Ensemble”.

«Hans allsidighet og åpenhet som utøver har vært et viktig bidrag til samarbeid mellom musikere i ulike genre. Finn Sletten er en verdig mottaker av Stubøprisen 2009,» skriver styret for Thorgeir Stubøs minnefond i sin begrunnelse for tildelingen.

Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987.

Tidligere prisvinnere er:

  • saksofonisten Kjell Bartholsen (1989)
  • saksofonisten Henning Gravrok (1991)
  • vokalisten Marit Sandvik (1993)
  • gitaristen Øystein Norvoll (1995)
  • pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
  • trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
  • bassisten Konrad Kaspersen (2001)
  • trombonisten Øystein B. Blix (2003)
  • trompeteren Tore Johansen (2005)
  • gitaristen Hallgeir Pedersen (2007)