Den siste Troilltampen

En seiglivet kulturfestival har trukket sitt siste sukk.

  Foto: Knut Godø

  Foto: Knut Godø

kultur

Etter 23 festivaler på 35 år er det slutt for kulturfestivalen Troilltampen. Det betyr at fjorårets arrangement på Ulvsvåg ble det siste, skriver Avisa Nordland med et visst vemod.

Styret for Troilltampen har enstemmig valgt å gi seg. Leder Vegard Kristiansen sier til avisa at styret ikke har registrert noen som vil overta. Festivalen har de siste årene hatt tilhold på Ulvsvåg i Hamarøy.

Men nå er det slutt. Styret som nå går av har ledet festivalen i seks år. Troilltampen har ifølge styrelederen ikke klart å henge med økonomisk, er slitne i dugnadsmusklene og opplever beinhard konkurranse fra andre festivaler i hele landsdelen. Samtidig har styret følt seg ille til mote med tanken om å måtte endre "sjela" i festivalen i retning av nasjonale og internasjonale artister. Styret ønsker at Troilltampen skal huskes som en amatørfestival.

Det var visesangeren Jack Berntsen som grunnla Troilltampen. Det første arrangementet var en ren visefestival og fant sted på Ulvsvågskaret sommeren 1973. 70-tallet var festivalens beste år. Den har blitt arrangert både på Storjord, Kalle og Gimsøy i Lofoten, før den vendte tilbake til Ulvsvåg.