Tom Inge Andersen"/>

Samler kjerringer til mat og moro

De fem siste årene har Kjerringjuldagen blitt feiret ved båtmuseet i Gratangen. Nå er det Trondenes Historiske Senter som står for tur.

  Foto: Tom Inge Andersen

  Foto: Tom Inge Andersen

kultur

Sonja Westrheim ved båtmuseet i Gratangen har lenge lekt med tanken om å arrangere kjerringjuldagen ved Trondenes Historiske Senter.

– Fordi vi med fordel kunne hatt plass til flere. I Gratangen hadde vi et tak på 50 påmeldinger. Her kan vi ha 100. Og nå som museene er slått sammen til ble det naturlig å flytte det hit, sier hun.

Urgammel tradisjon

– Kjerringjuldagen er egentlig en urgammel tradisjon som egentlig ble markert den 2. februar, da kjerringer fra gårder og grender møttes for å spise opp restene av julematen, da gubbene hadde reist på Lofotfiske, forklarer Sonja Westrheim.

– Så det er ikke slik at vi har patent på å arrangere kjerringjuldag. Det kan hvem som helst, hvor som helst gjøre. Og et slikt arrangement bør være ambulerende, fortsetter Westrheim som sier at kjerringer både fra Harstad og Kvæfjord kom for å feire kjerringjuldag i Gratangen.

– Nå håper vi at kjerringer fra Gratangen vil komme til Harstad og Trondenes for å feire, sier hun.

– Og alle damer over 18 år betegnes automatisk som kjerringer, sier Ingrid Skjønhaug ved Trondenes Historiske Senter og understreker at det er 18-årsgrense på arrangementet, da det vil bli servert vin og øl.

– Mye av poenget er at kjerringene selv tar med mat - ikke for å servere 100 kjerringer - men nok til seg selv og en venninne, fortsetter Skjønhaug.

Musikk og underholdning

Ellers på menyen står det musikalsk underholdning med Ola Bremnes som har med seg Terje Nohr Olsen (gitar) og Gjermund Silset (bass). Margareth Guve skal underholde med kåseriet "Suinnslettne klea å oppet'n mat blir fort glæmt", mens Lulli Westrheim skal fortelle om gjengangere og varsler.

– Min gamle mor Lulli skal rett og slett skremme oss litt. Og Ola Bremnes skal underholde for fjerde år på rad, sier Sonja Westrheim.

– Vi vet i alle fall at damene er glade i Ola Bremnes, legger Ingrid Skjønhaug til.

– Vi inviterer regionens kjerringer til Trondenes Historiske Senter lørdag 31. januar for å markere Kjerringjuldagen. Dette blir damenes aften fylt med mat, historier og musikk, sier Skjønhaug videre.

– Ja, og så må vi ikke glemme at vi har en Lofotkiste fylt med morsomme og nyttige ting. Loddsalget vil by på mange fristelser og morsomheter.

Påmelding skjer ved å henvende seg til Trondnes Historiske Senter.

Kyndelsmesse og Kjerringjuldag
  • Kjerringjuldagen er egentlig 2. februar. I Trondenes sa man at "jula vare te Kyndelsmess. Siden e det vinter og vår i kvær manns gård".
  • Kyndelsmesse er en katolsk høytidsdag. Dette er egentlig en lysmesse med navn etter kyndlene - vokslysene - som ble innviet denne dagen.
  • Kyndelsmesse er også til minne om Marias kirkegang, også kalt Marias renselse. Ifølge Bibelen heter det at en kvinne er uren i 40 dager etter en guttefødsel og 80 dager etter en jentefødsel. Kyndelsmesse er 40 dager etter Jesu fødsel. Dagen var en helligdag helt fram til 1771.
  • Kyndelsmesse har tradisjonelt vært en viktig værmerkedag blant annet i Norge. Fra Nord-Trøndelag og nordover var godt og mildt vær denne dagen et dårlig tegn, i sør var det motsatt. I vest og Nord-Norge ble denne dagen også regnet som den siste juledagen. I Nord-Norge skulle mennene i tillegg være dratt på lofotfiske, og det var derfor vanlig at kjerringene møttes for å feire Kjerringjuldagen.
  • Det var kjerringene som drev jordbruket i de områdene hvor økonomien var basert på kombinasjonsjordbruk som for eksempel jordbruk og fiske. Man skal ikke se bort fra at kjerringene ikke bare så seg snitt til å ha en hyggelig sammenkomst, men at de også hadde behov for å komme sammen for å diskutere matsituasjonen. En form for budsjettering med god mat og drikke til.