Tom Inge Andersen"/>

Dramatiserer Strandbu-bøker

Iren Reppen har lansert programmet for Hålogaland Teater for hele 2009. Blant Ibsen og Hamsun finner vi også dramatiseringa av harstadforfatter Eva Strandbu sine bøker.
kultur

Den påtroppende teatersjefen vil engasjere og debattere. 2009 skal bli et år med både urpremierer, norgespremierer, helt nye teaterkonsept og gamle klassikere på programmet. Det var hva Iren Reppen formidlet da hun i går gjestet Harstad i forbindelse med programslippet.

Samproduksjon med Riksteateret

Harstadforfatter Eva Strandbu er sentral i teaterprogrammet med Kjell Kristensens dramatisering av hennes erindringsromaner fra siste delen av krigen og den første delen av etterkrigstida.

"Evelyn og de grønne" får premiere høsten 2009, og er forestillingen om en av de mest dramatiske periodene i norsk historie, der Finnmark og Nord-Troms ble nærmest totalrasert. Og denne samproduksjonen med Riksteateret vil bli sendt på turné i hele landet

I denne oppsetningen opplever vi historien sett fra et barns ståsted, gjennom øynene til 6 år gamle Evelyn. I stykket møter vi Evelyn og hennes familie som er bosatt i Talvik i Finnmark. Krigen kommer, tyskere flytter inn i huset deres og til slutt blir de evakuert til Tromsø. Vi ser historien gjennom Evelyns øyne, som er for ung til å forstå alt det som skjer rundt henne. Forestillingen vektlegger familiens faktiske situasjon; det å miste alt man eier, og møte verden i det man står og går i.

Ibsen

Men aller først ut er "Hærmennene på Helgeland", et tidlig Ibsen-stykke. Iren Reppen har også flere Ibsen-kort i ermet med stykket "Peer". Det er ikke Ibsens egen "Peer Gynt", men Peer i Knut Nærums elleville gjendiktning. Tromsøs egen barne-tv-stjerne Finn Arve Sørbøe fra "Ugler i mosen" skal spille i stykket sammen med blant annet Kristian Fr. Figenschow Jr. og Ida Holten Worsøe.

– Da jeg ringte Norges morsomste Barne-TV-onkel og spurte om han ville være med, svarte han ja med en gang, fortalte Iren Reppen under lanseringa av programmet. Og om Ibsen fortalte hun at han hadde en spesiell fascinasjon for Nord-Norge og det var grunn nok for Reppen å sette opp hele tre Ibsen-relaterte stykker neste år. Det tredje og siste er heller ikke et stykke av Ibsen, men historien om en av hans modeller, som attpåtil var fra Tromsø.

– Knalltøff dame

– Ei knalltøff dame som Ibsen var besatt av, beskriver teatersjef Iren Reppen Laura Kieler, som Ibsen brukte som modell for sin Nora.

Guri Johnson spiller Laura i "Æ e ikkje Nora", som har premiere i mars. Ibsen-ekspert Terje Mærli har regien.

En annen av våre store forfattere, Knut Hamsun, vil i Hamsun-året 2009 bli viet forestillinga "Hamsuns feber" av Jon Tombre. Dette samtidskunstprosjektet som samler noen av de mest prominente kunstnerne i landsdelen er basert på Hamsuns "Feberdigte" og vil ha premiere i mai.

Høegh regidebuterer

Hålogaland Teater har selvsagt også mer å by på i løpet av neste år. Ketil Høegh får sin regidebut med thrilleren "Misery", etter Stephen Kings roman. Sverre Kjelsbergs musikalske karriere blir også teater, men da i konsertform, med Tromsø symfoniorkester som en viktig medspiller. Bør Børson flytter fra Olderdalen i Trøndelag til Olderdalen i Troms og selvsagt har teatersjef Reppen funnet en som heter Olderdal til etternavn i en av hovedrollene. Josefine skal spilles av Silje Olderdal. For mange vil hun være kjent fra Drømmerollen på NRK1 i fjor, der hun kom på andreplass.

Og i likehet med "Evelyn og de grønne" sendes også årets oppsetning "Pan" på en landsdekkende turné i samarbeid med Riksteateret neste år.