Ivar L. Paulsen"/>

Ei bortgjemt historie

Med ungdomsromanen «Til Sara» forteller forfatter Ellen Hofsø fra Stokmarknes om tabuer, misbruk og undertrykking.
kultur

Handlingen foregår på 50-tallet i spenningsfeltet mellom to kulturer, ei norsk og ei markesamisk bygd. Den er beregnet for ungdom mellom 13 og 18 år.

Boka handler om unge Kristinas vonde opplevelser, om hennes styrke, vekst og seier.

Forfatter Ellen Hofsø har tidligere utgitt bøker for både voksne, ungdom og barn. Til Sara er hennes åttende bok og den første som er oversatt til samisk. I samisk språkdrakt er tittelen Sárái.

Ellen Hofsø ble født i Bodø i 1948 men er i dag bosatt på Stokmarknes. Hun debuterte som forfatter i 1984. Om seg selv, sier hun:

- De siste årene er jeg blitt mer og mer klar over Nordkalottens historie og hvordan de ulike folkegruppene i Nord-Norge har levd sammen. Ikke minst hvordan storsamfunnet har utbyttet og diskriminert minoritetene. Jeg er opptatt av å finne ut hvem samene egentlig er, og hvem nordlendingene er. Hvilken nordlending har ikke en bestemor eller oldefar som var same, og hvilken same har ikke også norske aner? Hvor i all verden ble det av sjøsamene og hvorfor har nesten ingen hørt om markesamer? Dette er bare noen av de mange spørsmålene jeg stiller meg. Jeg føler at jeg blir bittelite grann klokere for hver bok jeg skriver, men det er fortsatt langt igjen. Mitt største ønske er å klare å formidle noen opplevelser og berøre folks hjerter.

Alvin Jensvold fra Gratangen har illustrert omslaget til boka.