Harstad fikk friby-pris

Aldri før har prisen ”The Freemuse Award” blitt tildelt en by. Harstad ble den første.

fribypris: Fribymusiker Rami Essam, tidligere prisvinner, delte ut prisen til Harstad kommune. Fra venstre: Ole Reitov, Hugo Thode Hansen og Rami Essam. Foto: Øivind Arvola 

kultur

I går ble Harstad kommune tildelt prisen “The Freemuse Award 2014” etter at byen har erklært seg som verdens første friby for forfulgte musikere. Utdelingen foregikk i Harstad Kulturhus fremfor 200 publikummere under markeringen av Music Freedom Day.

- Vi er glade for prisen. Det er gjort mye for å bli den første byen for forfulgte musikere noe hele det politiske miljøet i Harstad har vært med på.

Det uttalte ordfører Marianne Bremnes, som har vært forkjemper for Harstad som friby for musikk, i november i fjor. I går var imidlertid Bremnes influensasyk, og rådmann Hugo Thode Hansen mottok derfor prisen.

LES OGSÅ: Spiller for fred i Midt-Østen

Mottok pris

Thode Hansen sa følgende på vegne av ordføreren i Harstad kommune:

- Vi er veldig stolte av å være mottaker av ”Freemuse Award”, særlig ved å se hvem som har fått prisen tidligere. Selv om vi er den første erklærte fribyen for musikere i verden, er det ingen grunn til å hvile på laubærene. Ytringsfriheten i dag er truet på ulike vis, men også vi i lille Harstad kan gjøre en forskjell, sier Thode Hansen, og fortsetter:

- Vi skal være med å kjempe for ytringsfriheten gjennom å støtte musikere i verden som er truet, fordi de kjemper for fred, demokrati og ytringsfrihet. Det gjør de gjennom sin musikk som av makthaverne blir oppfattet som truende.Dette viser at musikk har kraft til å påvirke.

Har inspirert

I desember i fjor tok Harstad imot fribymusiker Abazar Hamid.

– Det er mange profesjonelle musikere i Harstad, og det er én av årsakene til at det var naturlig for oss å gå for tittelen ”verdens første friby for forfulgte musikere”. Å få prisen viser at hardt arbeid betaler seg, uttalte Bremnes.

Freemuse-prisen gis til en enkeltperson eller organisasjon som “har arbeidet for fri musikalsk utfoldelse på en bemerkelsesverdig måte”. Det er første gang prisen tildeles en by.

Direktør Ole Reitov i Freemuse sier dette om Harstad:

- Harstad har inspirert mange andre byer og har utvilsomt ført til at andre byer tilbyr seg å ta imot musikere og andre kunstnere. Vår søsterorganisasjon SafeMUSE i Norge har spilt en viktig rolle i denne prosessen, sier Reitov.