Spillomtalen er skrevet av Vetle Eikanger, elev ved IT- og medielinja på Stangnes VGS

Når romvesener stjeler kua di – på rim

Spill: Milkmaid of the Milky Way Laget av: Mattis Folkestad Utgitt av: Machineboy Tilgjengelig på: PC

Milkmaid handler om en bondejente i Norge som lever et stille liv, alene på en gård med fire kyr. Alt er vel, helt fram til kyrne blir kidnappet av romvesener og hun må hoppe om bord i et romskipet for å redde dem.

Det ligger godt håndverk bak dette spillet. Historien er enkel å følge og spillet har en godt laget 8-bit-stil med jevne animasjoner. Den mest interessante gimmicken i spillet er at all teksten er på rim. Spillet har veldig godt lagde miljøer i starten, men bytter det ut med en litt tammere futuristisk sci-fi stil når du kommer deg om bord i romskipet.

Det tar rundt tre timer å spille seg gjennom Milkmaid of the Milky Way. Det er definitivt verdt det hvis du liker eventyrspill som styres ved å peke og å klikke (såkalt point and click), eller språk og rim. Spillet kan også være interessant for dem som ikke er så stor fan av sjangeren, hvis man kjøper det når det er på billigsalg til noen tikroner.

Embracelet. Foto: Screenshot

Mystikk på nordnorsk øy

Spill: Embracelet Laget av: Mattis Folkestad Utgitt av: Machineboy Tilgjengelig på: Nintendo Switch, PC

Spillet handler om en ung gutt som bor i Sør-Norge med moren sin. Én dag får han et magisk armbånd av bestefaren sin og blir bedt om å dra til en liten øy i Nord-Norge for å finne ut hemmeligheten til armbåndet.

Spillet er et historierikt utforskningsspill hvor du går rundt og snakker med folk og løser forskjellige oppgaver med det magiske armbåndet. Det tar rundt fire timer å runde spillet. Adrenalinnivået er ganske lavt, siden handlingen utspiller seg mest som dialog mellom karakterer, noe som innebærer en god del lesing. Hvis du liker bøker passer dette spillet bra for deg. Spillet koster rundt hundrelappen, altså litt mindre enn en pocketbok.

Frostrune. Foto: Screenshot

Naviger deg gjennom en dystopisk vikingverden

Spill: The Frostrune Laget av: Grimnir Media Utgitt av: Snow Cannon Games Tilgjengelig på: PC, Android (Google Play Store)

I The Frostrune spiller du som en 13 år gammel vikingjente som har blitt skylt på land etter at båten hun var på forliste. Når hun våkner opp befinner hun seg i en forlatt landsby. Jenta oppdager steder med en mystisk is som ikke lar seg smelte.

The Frostrune er nok et spill der du navigerer deg gjennom spillet ved å peke og klikke, men i motsetning til Milkmaid of the Milky Way er The Frostrune spilt i førstepersons-perspektiv. The Frostrune kan bli sett på som et skrekk-spill på grunn av sin dystre atmosfære og flere visninger av døde kropper.

Spillet har en fin håndtegnet stil. Dialogen er på norrønt språk med valgfrie undertekster. Som spiller får du flere gåter og oppgaver som må løses. Hvis du ikke klarer å løse noen av oppgavene, kan du benytte deg av hint fra spillmenyen. Det tar omtrent rundt halvannen time på å spille gjennom The Frostrune. Spillet koster litt over femtilappen.

Draugen. Foto: Screenshot

Forsvinningsmysteriet på Vestlandet

Spill: Draugen Laget av: Red Thread Games Utgitt av: Red Thread Games tilgjengelig på: PC, PlayStation, Xbox

I Draugen spiller du karakteren Edward Harden. Edward og hans kompanjong Elizabeth drar til en liten landsby på Vestlandet for å finne Edwards søster. Når de ankommer landsbyen er alle innbyggerne forsvunnet.

Draugen er et førstepersons 3D-spill hvor du må lete etter ledetråder for å finne søsteren din. Samtidig prøver du å finne ut hvorfor alle innbyggerne forsvant.

Det tar rundt tre timer å bli ferdig med Draugen. Spillet har naturtro grafikk, noe som krever en PC med brukbart maskinkraft. Spillet koster en tohundrelapp.

Fishing: Barents Sea Foto: Screenshot

Sjarkfisker med ambisjoner om å ta over Barentshavet

Spill: Fishing: Barents Sea Laget av: Misc Games Utgitt av: Misc Games Tilgjengelig på: PC

I Fishing: Barents Sea starter du med en liten sjark. Du tjener penger ved å selge fisk, noe som setter deg i stand til kjøpe stadig større båter. En stor båt rommer mer fisk og du tjener dermed mer penger. Etter hvert kan du ansette karakterer for å hjelpe deg med diverse oppgaver. De tar hånd om en del av «grindingen» i spillet, slik at du slipper tidkrevende og repeterende oppgaver selv.

Spillet går i starten raskt inn i et repeterende og bedagelig tempo. Når du så kjøper en større linebåt blir spillet mer innvikla. Man må holde styr på hvor lenge linene har ligget i vannet. Hvis de ligger for kort eller for lenge får man lite fisk. Det blir fort kaotisk hvis man har organisert de ulike settene dårlig.

Spillet har naturtro grafikker og en ganske stor verden. Derfor er det anbefalt og ha en stasjonær PC med god ytelse dersom du vil ha full uttelling av hva spillet kan by på.

Fishing: Barents Sea har en rekke båter og oppgraderinger. Tiden det tar å gjennomføre avgjøres av hvor lenge en vil holde på. Det finnes også flere utvidelser til spillet som naturlig forlenger opplevelsen.

Spillet koster rundt en tohundrelapp.

Through the Woods Foto: Screenshot

Kidnappet på hyttetur

Spill: Through the Woods Laget av: Antagonist Utgitt av: Fulqrum Publishing Tilgjengelig på: PC, PlayStation, Xbox

I Through the Woods spiller du som en mor som drar på hyttetur med sønnen sin. En ut av dagene på hytteturen våkner hun opp til at sønnen blir kidnappet med på en båt av en mystisk mann. Etter å ha svømt etter båten befinner hun seg i en alternativ verden med norrøne, mytologiske skapninger.

Through the Woods er laget på et interessant konsept, men utførelsen er ikke like god. Dialogen oppleves kunstig. Noen ganger er det vanskelig å finne den fysiske stien som utviklerne har lagt opp til at karakteren skal bevege seg på.

Spillet trenger en god PC, selv om du spiller med den laveste grafikkinnstillingen. Spillet har bare rundt to timer med innhold, som innebærer at du må ut med rundt halvannen krone per minutt spilling. Den opplevde verdien økes om du kjøper Through the Woods på billigsalg.