Tjeldsundet seiler opp som mulig ny fast helikopterbase

En utredning som skal anbefale ny permanent helikopterbase for Midtre Hålogaland, vil ha den sørøst av Lofoveggen. Tjeldsundet er superaktuelt.

Ny permanent base kan bli i Tjeldsundet ett sted.   Foto: Knut Godø

kultur

I vinter fikk helseforetaket Luftambulansetjensten HF i oppdrag å utrede hvor man skal etablere en ny permanent base for ambulansehelikopteret i Midtre Hålogaland. Siden 2012 har basen vært på Harstad/Narvik lufthavn Evenes. Der leier Luftambulansetjenesten en hangar og basebygg hos Forsvaret til oktober i år, men da må de ut siden Forsvaret trenger lokalene selv. En midlertidig base etableres i mellomtida på Stangnes i Harstad, mens en ny permanent base skal bygges opp.


Skånland-alternativ vrakes. Midlertidig helikopterbase blir i Harstad

Luftambulansetjenesten HF har konkludert med at det blir for dyrt å bygge en midlertidig ambulansehelikopterbase ved Trøsen i Skånland som planlagt, derfor legges midlertidig base til Harstad.

 

Styret i Helse Nord ba i høst om en ny utredning for å konkludere hvor en slik fremtidig base skal ligge. Da de i 2012 landet på Evenes, sto valget mellom Evenes eller Nordlandsykehuset på Stokmarknes. Politiske krefter i Vesterålen kom i fjor på banen igjen, og mente basen burde legges til Stokmarknes.