Tidenes største festspillproduksjon bygges i Harstadhallen

- For oss som arrangør er det nesten som om Liverpool skulle spille på Harstad stadion.

  Foto: Situation Rooms © Jörg Baumann

kultur

- Tyske Rimini Protokoll, et av de mest nyskapende og anerkjente teaterkompaniene i verden, kommer til Festspillene i Nord-Norge 2019 med sin berømte produksjon «Situation Rooms,» skriver festspilldirektør Maria Utsi.

- Situation Rooms er vist over hele verden, og har mottatt strålende kritikker for sin interaktive form og innovative bruk av teknologi. Når Festspillene i Nord-Norge nå henter forestillingen til Harstad er det første gang denne forestillingen presenteres i Norden, melder Utsi.


– Vi har fått et islandsk stjerneskudd

Styreleder for Festspillene, Jens Johan Hjort, var tydelig stolt da han tirsdag presenterte den nye direktøren.

 

- Det er fantastisk å få presentere en forestilling av dette kalibret i Harstad. Den interaktive formen og mesterlige utførelsen gjør at teateropplevelsen tas til et helt nytt nivå, og hvordan de har klart å sy sammen en så imponerende forestilling overgår min fatteevne. For oss som arrangør er det nesten som om Liverpool skulle spille på Harstad stadion, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Dramatisering av den globale våpenindustrien

I «Situation Rooms» bringes publikum inn fortellingen via historien til 20 virkelige mennesker som på hvert sitt vis er involvert i krig. Her gjenskapes den globaliserte våpenindustrien med sine rakettdrevne granater, automatrifler, droner, makthavere og flyktninger i et enormt filmsett hvor publikum deltar i en historie som tar oss til uventede nabolag og møter mellom mennesker. Karakterene samhandler med hverandre med instrukser og en historie presentert via nettbrett, hodetelefoner og objekter i rommene.


– Vi skal bli både folky og funky

Festpillenes neste direktør, Ragnheidur Skuladottir fra Island, har allerede satt sitt stempel på deler av neste års program.

 

- Det er sterke historier som presenteres i de ulike rollene, med alt fra barnesoldater til journalister og aktivister. Her presenteres et unikt innblikk i konsekvensene av krig og drivkreftene bak, og det er viktig for Festspillene å presentere en forestilling som både har et høyaktuelt tema, men også er svært nyskapende i formen ved at publikum blir aktive deltakere i forestillingen, sier Utsi.

Spill-lignende virkelighet

Forestillingen guider publikum gjennom en intrikat labyrint av historier og rom, der man blant annet kan forflytte seg fra en bakgård i Libya, til et styrerom i Genève og videre inn i en sveitsisk våpenfabrikk. Det hele oppleves via nettbrett og hodetelefoner i kulisser som nøyaktig ligner det man ser på skjermen.

- Denne interaksjonen gir en helt fascinerende ekstra dimensjon til forestillingen, man ser både effekten av egne handlinger og perspektivet til andre karakterer. For publikum blir dette en unik mulighet til å oppleve en forestilling hvor grensene mellom teknologi og virkelighet viskes ut i et nydelig sammenvevd spill-lignende format, sier Utsi.


– Bygges systematisk ned

Direktør Maria Utsi er meget misfornøyd med at Festspillene også neste år, får redusert støtten fra Kulturrådet.

 

Bygges i Harstadhallen

De fysiske rommene som forestillingen foregår i skal gjenskapes nøyaktig gjennom et to etasjer høyt bygg – inne i Harstadhallen, og er nærmest som et komplett filmsett å regne.

Forestillingen er den største produksjonen på Festspillene i Nord-Norge noensinne. Kulissene fyller to store konteinere, og det påregnes å benytte en uke på å sette opp hele konstruksjonen.

- Vi har vært i Madrid for å se forestillingen slik at vi kan sette opp dette toetasjes bygget og ta det ned igjen i løpet av ca 3 uker. Dette er en komplisert logistikk- og riggejobb som vi er godt forberedte på, sier Festspillenes produksjonsleder Kristoffer Sandaas.

Kun 700 billetter

Det er nøyaktig 20 publikummere som kan delta i hver forestilling, og det blir derfor lagt opp til flere forestillinger per dag. Totalt blir det mulig å oppleve forestillingen for kun 700 personer, så festspilldirektøren oppfordrer folk til å sikre seg billetter til denne unike teateropplevelsen.

- Vi forventer stor pågang både fra harstadpublikummet og tilreisende når vi er først i Norden med denne forestillingen.


Utsi vant kulturpris

Festspilldirektør Maria Utsi fikk onsdag utdelt Troms fylkeskommunes kulturpris for 2018.