Det samiske nasjonalteatret tar joiken til Kulturhuset

Når ord ikke strekker til, da tar joiken over.

KONSERT: Med joikekonsertforestillingen JUOIGGAS  inviterer Det Samiske Nasjonalteatret publikum med på en musikalsk reise gjennom store deler av Sápmi. Mandag kveld besøker de Harstad kulturhus.   Foto: Aslak Mikal Mienna

kultur

Mandag kveld 28. januar kommer Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš til Harstad Kulturhus.

Joik er en av Nord-Europas eldste musikkformer. Gitt av mennesker til mennesker i mange tusen år, og en mytisk gave fra Solas datter til samene som en måte å temme villreinen på..

Et musikalsk identitetsmerke. En signatur. En present fra en mor til en datter, fra en bestefar til et barnebarn. Fra en mann til en kvinne.

En måte å minnes. En måte å hente mot på. Et våpen. En måte å være nær hverandre, også når man ikke er det fysisk.

I denne konsertforestillingen gjør Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš et dypdykk inn i joikens historie og funksjon gjennom tidene.

Vi møter den nære, personlige joiken gitt fra ett menneske til et annet. Vi møter joikelyrikken som slo igjennom og inspirerte Europas diktere på slutten av 1600-tallet, og vi gjør en musikalsk reise i tid og rom, rundt hele Sápmi - fra jaktritualer for 6000 år siden frem til vår egen tid.

Med joikekonsertforestillingen JUOIGGAS  inviterer Det Samiske Nasjonalteatret publikum med på en musikalsk reise gjennom store deler av Sápmi.

Tekster: Rawdna Carita Eira, Harald Gaski.
Regissør: Rolf Degerlund
Skuespillere og Joikere:
Mary Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Nils Henrik Buljo, Egil Keskitalo.

Musikalsk tilrettelegging og Musikere: Roger Ludvigsen, Svein Schultz, Jakop Janssønn.

Koreograf: Marte Fjellheim Sarre.
Lyd og Lys:
Olav Johan Eira, Sami Kultima.

Grafisk design: Kerstin Andersson.