En roman som har mye å by på

Kombinasjonen slektsforskning, historieinteresse og skrivekløe kan føre mye godt med seg.

Roman: Gjennom 329 sider tar Geir Ove Ystmark oss med på en reise i geografi, politikk og slektsforskning.  

4

Slekten, vinen og den tredje krigen

Geir Ove Ystmark

kultur

Ett eksempel er Geir Ove Ystmarks debutroman «Slekten, vinen og den tredje krigen».

Jeg må innrømme at jeg ikke helt så den komme. Ikke fra den kanten: En populærhistorisk roman, totalt blottet for spol, finner og fiskevelferd.

Så er det tilsvarende godt å se da, at direktøren for Sjømat Norge har andre kvaliteter å øse av.


Beinbrudd ga skrivekløe

En brukket ankel ble forløsningen på Geir Ove Ystmarks forfatterdebut.

 

I boken møter vi hovedpersonen Sanne Eid, som finner et gammelt familiefotografi med bilde av en ukjent gutt. Hvem er han, og hvorfor er resten av familien så uvillig til å fortelle henne om det?

Ystmark har opplagt ikke hatt som ambisjon å gjøre det enkelt for seg selv. Han hopper ganske enkelt i det – med en brukket legg – og som nybegynner manøvrerer han i et ukjent farvann der skriveteknikk, dramaturgi og historiske fakta skal kombineres og synkroniseres.

Dette er imidlertid en øvelse han behersker, og i den grad han har tatt ut en kurs, så styrer han støtt etter den gjennom drøye 300 sider. Han styrer i alle fall overbevisende unna de mange (feil) skjær som lurer under overflaten.

«Slekten, vinen og den tredje krigen» kan leses på to måter, alt etter hvor mye du som leser vil legge i det. Og den fungerer på begge plan. Som «lett» og spennender underholdning, men også som en mer dyptpløyende historiefaglig fortelling med politisk koloritt.

Basert på en åpenbart grundig research, trekker forfatteren inn internasjonal politikk i rikt monn, og evner å sette det inn i en interessant kontekst. Dog er noen virkemiddel i overkant godt skjult med tanke på å understreke et budskap som dreier seg om internasjonalt samarbeid. På den annen side skal jo også leseren utfordres.

Rent umiddelbart kan det virke som om den sannhetssøkende Sanne finner vel lett frem på slektsforskningens vei. Men så enkelt har det faktisk blitt i dagens elektroniske verden. Prøv selv. Jeg har gjort det. Geir Ove Ystmarks debutroman trigget mitt vitebegjær om mitt opphav. Det alene var verdt lesestunden.