Anna Kaisa (24) fra Skånland vant kulturprisen og 50.000 kroner

Slam-poeten Anna Kaisa Partapuoli er tildelt Coop Nords kulturpris for 2018.

Anna Kaisa Partapuoli (24) er tildelt Coop Nords kulturpris for 2018. FOTO: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress 

kultur

Den nyskapende bæreren av samisk kultur sier at hun er fullstendig overveldet over å kunne motta 50.000 kroner til å utvikle sin kunstform videre.

– Det betyr mye for meg personlig å få en slik pris, men denne prisen forteller også mye om Coop Nord. Den forteller om inkludering og om fellesskap. Det er så stort for meg å få stå her og slamme for dere på samisk, på et språk som har vært undertrykt i 100 år, og så få en pris for det. Dette viser at vi er på rett vei, sier Anna Kaisa Partapuoli.

Slampoesi kan minne om rap, men det er uten musikk, og Anna Kaisa gjør det på sitt morsmål, samisk. Prisvinneren fra Skånland er selv både overrasket og ydmyk over at hun med en så sjelden og særegen kunstform, plutselig får slik anerkjennelse.

Skånland og Nord-Sverige

Den unge samiske kunstneren har vokst opp delvis fastboende i Skånland, og delvis på fjellet hos reinflokken til faren i Nord-Sverige. Det er ofte på fjellet hun finner inspirasjon og tid til å sette seg ned og lage slam-notater og -opptak på mobiltelefonen.

Her lagrer hun ord og rim om ting som beveger, irriterer, opprører og gleder. Og kobler det så sammen med det hun liker aller best: rim og rytmer. Slik blir hennes ord- og rytmelek spennende å høre på. Samtidig har hun en framføring og en innlevelse når hun formidler, som gjør at publikum rives med, selv om de ikke forstår et ord av det hun sier.

Språket hun bruker er tornesamisk.

På rett vei

Heller ikke på Coop Nords årsmøte hvor prisen ble overrakt onsdag 5. desember var det flere enn hun selv og storesøsteren som kunne samisk. Likevel klarte hun å dypt bevege forsamlingen med det hun gjør for forsiktig å bringe mangfoldet i verden et nytt steg framover.

Partapuoli er utdannet innen kirkemusikk fra Norsk Musikkhøgskole, og spiller flere instrument. Akkurat nå tar hun lærerutdanning i Tromsø med fokus på realfag.

– Denne prisen gir meg mulighet til å jobbe mindre ved siden av studiene, slik at jeg rett og slett kan ta meg litt fri til å skrive mer slam-poesi. Det gleder jeg meg til, sier Coop Nords kulturprisvinner for 2018.


Gir ut barnebok og album

Ola Kane Jakobsen har den siste tida latt kreativiteten blomstre, og nå er han klar med barneboka «Ublidublien» og CD’en «Ublidublien og andre barnesanger».