På årets hittil varmeste dag var det stor tilstrømming til Harstad Folkehøgskole. Spente foreldre og småsøsken fra Harstad og omegn kom for å høre hva deltakerne på Norges Musikkorps Forbunds sommermusikkskole hadde lært siden ankomst sist lørdag. Skolens blackbox var fargerikt dekorert, og ungene, hadde, til tross for nærmere 30 grader ute, iført seg flotte og svært varme kostymer.

Første i Harstad

- Det er første gang vi arrangerer sommermusikkskole i Harstad, forteller musikkonsulent for Norges Musikkorps Forbund i Troms, Nina Therese Bakke. Hun forteller om stigende interesse for korps i regionen, noe deltakertallet på årets kurs viser. Drøyt en tredjedel av de 110 deltakerne på de fire kursene som arrangeres her i byen, kommer fra Harstad, Kvæfjord, Sandstrand, Grovfjord og Lødingen.

Denne uka er det de yngste utøverne i alderen 8 til 15 som er i ilden. Neste uke er det musikanter fra 13 til 20, samt drillere som skal finpusse egne ferdigheter og spille og drille sammen med jevnaldrende. For musikkelevene innebærer kurset også teori og musikkhistorie, og Bakke kan fortelle om unger som satt som tente lys da Bachs velkjente Toccata og Fuge runget gjennom gangene på folkehøgskolen. - De satt som fjetret, smiler hun.

Sirkus Gulinarius

De yngste musikantene er fordelt på to grupper, gult og rødt kurs, og onsdag ettermiddag var det de ferskeste som fikk vise seg fram. 26 ivrige elever hadde selv valgt sirkus som tema, dekorert konsertlokalet og skrevet manus. De spilte, sang, klovnet, fortalte vitser og presenterte musikken med den største selvfølgelighet mens svetten silte nedover ryggen både på musikantene, lærerne og publikum. Etter godord fra dirigent Elisabeth Vannebo og utdeling av vitnemål, var applausen så stor at de måtte gjenta avslutningsnummeret.

Gode instruktører

Kursdeltakerne har lært av de beste. Flere av instruktørene kommer fra miljøet ved og rundt Musikkonservatoriet i Tromsø. Fra Hærens musikkorps i Harstad har de engasjert to lærere, klarinettist Stine Lise Svenning og slagverker Karoline Elisabeth Mellingen. Neste uke er det drillkurs, og da er det verdensmester i drill, Mathias Langseth Eliassen, som er instruktør. Bakke understreker viktigheten av å bruke fagkompetent undervisningspersonell.

- De korpsene som engasjerer faglig gode lærere, greier i større grad å beholde korpsmedlemmene over lengre tid. På dette kurset jobber deltakerne med gode lærere flere dager etter hverandre, og det gir en solid boost for musikantene i ukene før korpssesongen starter, konstaterer konsulenten fornøyd.

KURSDELTAKERNE: Alle deltakerne på gult kurs samlet før avreise etter endt kurs. Bakerst sitter usikalsk leder for ungene, Elisabeth Vannebo. Alle foto: Inga Helene Juul Foto: Inga Helene Juul