Kjærligheten til håndverket, ønsket om å gjøre sitt for å ta vare på tre-tradisjoner og gleden over andre menneskers glede, er drivkrefter for Odd-Erik Thjømøe. Stavanger-mannen laster en båt full av mennesker, kursholdere og verktøy, og 20. august kaster han loss for en unik reise langs hele norskekysten.

Med ombord i MS Gann er noen av de ypperste tredreiere i verden, samt en rekke andre håndverkere. Underveis skal de demonstrere håndverkskunster, dele erfaring og skape produkter. Passasjerene, som kommer så å si fra hele verden, får oppleve kystkultur og historie, håndverk, landskap og landet på sitt beste.

Livet på kaia

I elleve anløpshavner organiseres aktiviteter og turer for passasjerene. Samtidig sørger båtanløpene for liv på land, som det gjorde når handelsreisende kom sjøveien i gamle dager. På kaiene blir det verktøydemonstrasjoner og andre aktiviteter, men aller viktigst er at båten åpnes for besøkende. Om bord får de oppleve den flytende utstillingen og verktøybutikken, samt enda mer innen tredreiing, fresing, treskjæring og annet håndverk.

Tredreiebåten, eller WoodTurning Cruise som er det internasjonale navnet, arrangeres for syvende gang i år. Det er tjue år siden en båt første gang la fra kai i Stavanger lastet med forventningsfulle passasjerer, tredreiere og verktøy, kanskje også håp og drømmer.

– Nå er vi ventet oppover langs kysten. Folk har store forventninger til det som skal skje om bord og på land. Allerede i vår fikk vi de første telefonene fra folk som lurer på når vi kommer, mens andre følger oss via sosiale media. De siste årene har over halvparten av gjestene vært mennesker som kjenner oss fra før, forteller han.

Den gangen ante arrangøren, Odd-Erik Thjømøe, ingenting om hvordan dette ville gå, overhode ingen ting, men han var villig til å ta sjansen.

Med seg ombord har de besøkende ofte produkter de har gledet seg til å vise frem, ting de har laget siden sist, etter inspirasjon og opplæring på Tredreiebåten. Ofte tar gjestene også med seg verktøy, som de ikke er trygge på bruken av. De vet at når de kommer om bord får de kyndig veiledning i hvordan det skal brukes.

Opplevelser for livet

– Hva er det som driver deg?

– Det er selvfølgelig viktig å selge varer, det er det vi lever av. Men drivkraften er først og fremst gleden ved å få ivareta og dele de gamle teknikkene før det er for sent. Vi er også opptatt av å gjøre vårt for å videreutvikle kunsten. Derfor leter vi etter de som har skapt nye måter å bruke maskinene og verktøyet på, slik at dreiere kan lære å lage mer enn ordinære boller. Tradisjonelt var dreiing forbundet med produksjon av bruksting. I nyere tid er det også dekorasjoner og kunst. Det er fantastisk å få vist dette til passasjerer og besøkende, forteller Thjømøe.

Anløpshavner er Stavanger, Sandane, Molde, Namsos, Bodø, Tromsø, Honningsvåg, Sortland, Mosjøen, Trondheim, Ålesund og Bergen.

Mens mennesker langs kysten ser frem til å besøke båten, gleder han seg mest til å få vise passasjerene landet vårt, til å møte mennesker fra hele verden og til å ta del i deres glede. Han ser mennesker møtes, deler opplevelser og blir venner for livet. Noen får opplevelser underveis som gjør at livene deres utvikler seg i en helt annen, overraskende og givende retning. For noen er reisen en engangsopplevelse, mens andre deltar gang etter gang. De fleste får minner for livet.

DREIER: Benoit Averly er en høyt anerkjent tredreier, og mest kjent for sine skulpturelle former.
severdigheter: I anløpshavnene får passasjerene oppleve lokale severdigheter. Da prioriteres plassen om bord til de fastboende, som får rikelig anledning til å oppleve det fasinerende håndverket gjennom verdenskjente tredreiere.