Femtitallet var kanskje ikke så harmonisk som mange vil huske med optimisme og gjenoppbygging av landet.

Overvåking

I politikken foregikk mye som var egnet til å skape angst og usikkerhet. Frykten for russerne overskygget det meste, og de som ble mistenkt for å være kommunister, ble overvåket med alle tilgjengelige midler.

Det er denne verdenen Statsteateret tar oss inn i, og de gjør det på en elegant og morsom måte. Spionen er med oss gjennom hele forestillinga, og som vanlig oppstår det en rekke elleville scener underveis.

Meningen med å gjenskape scener fra femtitallets overvåking, skal ikke bare underholde, men få oss til å trekke paralleller til vår egen tid. Vi vil selvfølgelig alle at landet og friheten vår skal beskyttes, men hvor går grensa for de metodene som brukes?

Tett på

Kjærfjordstua, som er den tidligere skolen på Kjerstad, har bare plass til 120 tilskuere, men når publikum kan sitte i et amfi, får alle med seg det som skjer.

Det å komme så tett på skuespillerne, er noe av det som gjør Statsteaterets forestillinger så spesielle. Morten Kjerstad har igjen gjort en solid jobb som dramaturg og lyddesigner. Forestillinga byr også på mye sang og musikk, og dette har Karoline Krüger tilrettelagt. Hun spiller rollen som pianolærer Astrid Høyer som i åpningsscenen får besøk av støvsugerselgeren Frank Øye (Per Kjerstad). De øvrige to rollene spilles av Kim Sørensen og Gard B. Eidsvold.

Tilgjengelig og underholdende

Det er første gang Karoline Krüger opptrer sammen med Statsteateret, men teater er ikke nytt for henne.

– I de siste 10–15 årene har jeg vekslet mellom å spille og å skrive for musikalsk teater. Da Statsteateret ville gjøre noe med musikk, ble heldigvis jeg spurt. De har lenge vært på min bucket-liste, og det var ikke vanskelig å svare ja, sier hun.

– Det de driver med, er et så smart og sjenerøst teater som er utrolig tilgjengelig og underholdende. Samtidig har det en satirisk brodd som forteller oss noe, sier hun.

– Disse guttene spiller jo litt rock’n-roll-teater, og så er de jo fryktelig gode. Etter at vi begynte å jobbe sammen med denne forstillinga, har de også fortalt så mye om Kjerstad og folkene her, og nå får jeg endelig oppleve det, og det er fantastisk å komme hit, forteller Krüger,

ROMANSE: Det oppstår en heftig romanse mellom pianolæreren Astrid Høyer og støvsugerselgeren Frank Øye.