Finnes det en spesiell samisk humor? Vel, det spørsmålet forble fortsatt ubesvart etter fredagens happening i storlavvuen på Gállogieddi. Festivaldeltakerne på Márkomeannu fylte lavvoen og vel så det for å overvære talkshowet der de to kjendisene skulle sette fokus på det spesielle med samisk humor.

Publikumstekke

Både Trine Lise og Erlend Elias har et fantastisk publikumstekke og kan underholde. Trine Lise fikk sitt store gjennombrudd med forestillinga «Æ har rett» som også ble vist på NRK, mens Erlend Elias har blant annet blitt kjent for sin åpenhet omkring homofili. Mange kjenner han også som deltaker i «Kjendisfarmen».

Vår egen humor

På fredagens talkshow der samisk humor var tema, spilte de tydeligvis på bortebane. De var aldri i nærheten av å finne hva som er spesielt ved den samiske humoren, bortsett fra påstanden om at samer har mer selvironi enn andre.

Et par spredte forsøk på å lirke noen gullkorn ut av publikum, funka heller ikke. Det som likevel gjordet talkshowet interessant, var samtalene omkring hva slags humor som fungerer i de forskjellige delene av landet. Nordlendingene ler best av komikere fra sin egen landsdel, mens rogalendinger overhodet ikke forstår den, var Trine Lises erfaring. Ellers tar en same tar det ille opp hvis han blir kalt for lapp, men han kan godt tåle det hvis det kommer fra en annen same. Å bruke slike diskriminerende ord når en spøker med hverandre, er helt ok.

Storbonde-kortet

Å bruke humor for å takle vonde ting, har både Trine Lise og Erlend Elias brukt mye. Begge har en spesiell evne til å by på seg selv, og det er nok en av årsakene til at de har fått et så stort publikum. På fredagens show var de enige om mye, men da Trine Lise hevdet at man kan spøke med alt, også Tysfjord-saka og Utøya, tente Erlend. – Å lage humor basert på andres tragedie, er helt forkastelig, sa han. Trine Lise holdt på sitt. – Hvis det er bra nok laga og intensjonen er riktig, så kan det i mange tilfeller løse noe, mente hun. Da tok Erlend fram trumfkortet. – Æ har faktisk rett, for husk at æ har vært storbonde i to uker! – Ja, minus de dagan du hadde glutenallergi, repliserte Trine Lise.

ARTIG: Publikum hadde en artig time i storlavvuen.
TRANGT: Det var trangt om plassen, og noen måtte sitte utenfor lavvo-åpninga.