I 2118 framstår festivalområdet på Gállogieddi som det trygge fristedet. Der møter vi de samiske pionerene Elsa Laula Renberg, Anders Larsen og Jaako Sverloff som inspiratorer og mentorer for å skape et fredelig og godt samfunn.

Festivalarrangørene hadde værgudene med seg da de inviterte til åpningsforestilling torsdag ettermiddag, og mange fant veien opp til festivalområdet på de samiske friluftsmuseet Gállogieddi i Evenes.

I forkant av hovedforestillinga presenterte en gruppe ungdommer et sterkt budskap om å ta vare på den kloden vi bor på. Ungdommene har gjennom tre workshophelger med Mikkel Gaup og Nina Erdahl jobbet med forskjellige dramatiske uttrykk.

Viktige budskap

På veien opp til festivalområdet sto de tause i sine hvite kostymer og viste forskjellige elementer fra naturen. Alle hadde sitt spesielle budskap som kom ut av en diskret plassert høyttaler.

– Vi ville vise at dramatiske ting kommer til å skje med kloden vår hvis vi skal fortsette å forurense den. Det blir kanskje ikke noe liv her om ett hundre år hvis vi ikke slutter med å ødelegge naturen. Vi må være oppmerksom på det som kan skje i løpet av de neste ett hundre åra, og derfor må vi skjerpe oss, sa ungdommene etter forestillinga.

Dystert bakteppe

Hovedforestillinga «Sángárát Mácchet» hadde et dystert baktepppe. Hundre år har gått, og kloden er favnet i et uunngåelig mørke. Året er 2118 og verden er i ferd med å falle sammen i maktkamp, atomkrig, kolonisering og miljøkatastrofer. Urfolkene har funnet en måte å skape sine egne trygge samfunn på som holdes skjult for den mørke kolonimakten som ledes av den maktsyke verdenskansleren Ola Tsjudi. Samenes fristed ligger på Gállogieddi, og her forsøker de å bygge sin verden på nytt. De gamle samiske pionerene hentes tilbake fra åndeverdenen for å hjelpe til med å skape et fredelig og godt organisert samfunn.

Siri Broch Johansen hadde skrevet manus, og Stein Bjørn var regissør og prosjektleder for forestillinga der Nina Valkepää, Ánte Siri og AleksiAhlakorpi spilte rollene som de tre samiske pionerene.

PIONERER: De tre samiske pionerene er mentorer og inspiratorer når det nye samiske fristedet skal bygges.
TANKEVEKKER: Emilie Karoline Kristoffersen fikk publikum til å tenke seg om.
DRAMATIKK: Etableringa av det nye samfunnet foregikk ikke uten dramatikk.