Oppfordringen kommer fra Den Norske Turistforening (DNT) som lar seg begeistre av årets sakte-TV program «Monsen minutt for minutt» der ferden nå går gjennom Vesterålen.

Ut på tur i Vesterålen startet med rundt 500 turgåere i følge med Monsen på Dronningruta fra Nyksund til Stø. For dem som ikke har mulighet til å bli med der, inviterer DNT alle til ukentlige nasjonale utedager, med forskjellige tema.

– Du trenger ikke reise langt for å få flotte opplevelser på tur. I Norge er vi så heldige at vi har turmål rett utenfor døra. Når en først har passert dørstokkmila er de gode minnene og lave skuldrene ikke langt unna – og det får du like godt på et utkikkspunkt nær der du bor som på en 2000-meters topp, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.

#helenorgeplukkeropp

Lørdag 28. juli oppfordrer DNT alle til å ta turen ut og plukke opp det som ikke hører hjemme i naturen.

– Hvor mange av oss går ikke forbi søppel i hverdagen og tenker «Dette burde jeg tatt med meg»? Vi vil ikke ha søppel i vår natur. Det du finner på bakken havner raskt i havet. Fjern det du finner før vinden fører det med seg.

Å kombinere tur med søppelplukking er en tur med en ekstra mening, og jeg lover at det vil føles bra, sier Nils Øveraas.

Han mener at det å plukke opp søppel som på ulikt vis har forvillet seg ut i naturen, er en vane vi kan jobbe for å innarbeide.

– Her har DNT ung gjort en stor innsats for å bevisstgjøre folk med miljøvettregelen «Vær rustet mot uventet søppel», forteller generalsekretæren før han kommer med oppskrifta:

Slik rydder du:

* Bruk en plastpose du finner eller ta med deg en pose eller to hjemmefra og plukk med deg det du ser av søppel.

* Husk å ta med deg en god lunsj og belønn deg selv med en skikkelig pause når du har plukket ferdig.

*Kjenn på den gode følelsen av å gjøre noe som er bra for deg, dyrene og kloden!

Nye utfordringer venter

Etter søppelplukking førstkommende lørdag, blir det særlig fokus på å dele turgleden med andre.

Neste uke, når turen går gjennom Indre Troms, inviteres det til «Hele Norge dater ute», der oppfordringen er å invitere en venn eller andre du er glad i til en uteopplevelse.

kombinere: Å kombinere tur med søppelplukking er en tur med ekstra mening. Foto: Line Hårklau DNT Foto: Line Hårklau Line Hårklau