Alle malt på bestilling etter spesialmål:

Anne Kristine kom hjem til Kjetil med blodferske oljemalerier for hundretusener

Kjetil Strand har kjøpt tre store oljemalerier av kunstner fra Lillehammer.

Fornøyde: Kjetil Strand er fornøyd med bildene og glad for at billedkunstner Anne Kristine Thorsby tok turen til Harstad. ALLE FOTO: HÅKON WIKAN 

Testing: Rudi Nilsen har sammen med Vivian Strand Nilsen rammet inn bildet. Her prøvehenges maleriet Tilskudd på veggen. 

Bildene: Fra venstre: Utspring, Tilskudd og Glød. Totalprisen er flere hundretusener. 

Spretter sjampisen: Strand spanderte champagne på kunstneren og ansatte fra Paletten som hjalp til med å strekke opp bildene. 

Thorsby beskriver glød: – Det er et åpent landskap og har mye større ro enn de andre bildene. Bevegelsene skjer i himmelen. Det er større hovedvekt på de varme fargene, sier hun. 

beskuer bildene: Hvor skal bildene henges og plasseres i forhold til hverandre, var noen av spørsmålene som ble tatt opp. Fra venstre: Kjetil Strand, Rudi Nilsen, Vivian Strand Nilsen og Anne Kristine Thorsby. 

kultur

Torsdag møtte billedkunstner Anne Kristine Thorsby fra Lillehammer personlig opp på eiendommen til Kjetil Strand i Kanebogen, på såkalt utsmykkingsoppdrag.

Innpakket i skiposer hadde hun tre oljemalerier, som til sammen kostet et sekssifret beløp.

Startet i 2017

Strand ga Thorsby full kunstnerisk frihet. Han ønsket seg bilder som ga ham energi og glede, og han valgte størrelse på formatene og hvilke vegger bildene skulle henge på.

– Jeg er veldig fornøyd med bildene og det har vært gøy å jobbe med dem, sier Thorsby.

Utpå senhøsten i 2017 startet billedkunstneren på prosjektet.

– I hovedsak jobber jeg med separate utstillinger hvor folk kan komme og se og kjøpe malerier. Men jeg får også utsmykkingsoppdrag fra bedrifter og privatpersoner, sier hun.

Dette er første gang hun besøker Harstad på privat utsmykking.

– Godt oppdrag

Vivian Strand Nilsen, en av driverne i Paletten, sendte bilder av huset til Strand for å forberede kunstneren.

– Jeg spurte også om kunden likte noe av kunsten jeg har laget tidligere. Da fikk jeg mail at Strand hadde vært på nettet og sett bildene mine og ramset opp mange bilder han likte. Da tenkte jeg at dette var et godt oppdrag, forteller Thorsby.

Strand uttrykker ikke annet enn at han er positiv over resultatet.

– Jeg er strålende fornøyd med maleriene og glad for at Thorsby kom til Harstad, sier han.

Utstillinger i utlandet

Det kunstneriske gjennombruddet for Thorsby var hennes Peer Gynt-utstilling i 2004. Hun ble deretter invitert til New York med utstillingen «The Kingdom of Peer Gynt» i Trygve Lie Gallery i 2006. Foruten internasjonal lansering i Firenze og New York, har hun hatt 50 separatutstillinger.

Maleriene som Strand har kjøpt er hovedsakelig inspirert av nordnorsk natur med høye fjell og hav.

– Jeg bruker mye tid på å finstemme fargene når jeg maler og mye tid går til paletten. Fargemessig henger bildene sammen, men samtidig skal de få stå hver for seg, sier Thorsby.