Etter en pause for NUK, er det som het Nordnorsk Ungdomskulturfestival nå historie. Ny Ung Kunst er det nye navnet, og pausen for to år siden gjorde NUK godt, ifølge prosjektleder Sølvi Andersen i Festspillene.

– Tar mer enn et år å endre

– Først og fremst benyttet vi pausen til å finne ut hva og hvordan vi ønsket å utvikle NUK fremover, spesielt knyttet til innholdet. Noen endringer vil bli synlig gjennom årets festival, mens noe ligner på det vi har gjort tidligere. Det tar uansett tid, og mer enn bare ett år eller to, å endre en festival. Så får vi se etter hvert hva som fungerer og hva som eventuelt må gjøres annerledes til neste år, sier Andersen.

– Ta byen, folket, ja hele verden!

Foran åpningen av årets NUK på Heggen videregående skole var forventningene blant årets 92 deltakere og 17 instruktører som vanlig skyhøye. Og mindre ble de ikke etter festspilldirektør Maria Utsis flammende åpningstale, der hun ikke la noe imellom for å oppildne NUK’erne.

– Kom dere ut i gatene og pisk opp stemningen. Ta byen, folket, ja hele verden med storm. Forskjellighet er bra, nyt det, ikke bry dere hva andre mener. Skap kunst, flir, drøm, men ikke glem å ta vare på hverandre. NUK er viktig for Festspillene. Den er en unik festival, akkurat som dere er unike mennesker.

– Nyt denne uka, dere kommer til å huske NUK så lenge dere lever. Tro meg, jeg har vært NUK’er selv, sa Utsi og fikk hele salen med på nedtellingen til den offisielle åpningen.

– Årets beste uke

Jeron Verhage og Alexander Isaksen har begge vært gjengangere på NUK i snart ti år.

– Her møter vi venner, har det mye gøy sammen, selv om det også blir en del jobbing i løpet av uka.

– Men dette er uansett årets beste uke, og vi gleder oss til å komme i gang, sier Verhage, som skal delta på Hiphop kurs, og Isaksen som skal delta på nyvinningen Robbery, som handler om å ta over byen.

– Kunne ikke si nei

Årets produsent, Lina Killingdalen, debuterer i NUK- sammenheng.

– Jeg har hørt mye fint om NUK og kjenner mange som har deltatt både som instruktører og deltakere. Jeg kunne derfor ikke si nei da jeg ble spurt om å produsere årets NUK.

Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang, og registrere at stemningen allerede er på topp, sier Killingdalen.

ung team: Kjersti Gürgens Gjærum(t.v.) og Alexandra Myre ønsket årets NUK’ere velkommen. Foto: Andreas Isachsen
gjengangere: Jeron Verhage(t.v.) og Alexander Isaksen var allerede under åpningen i god stemning. Foto: Andreas Isachsen
oppildnest: Maria Utsi holdt en flammende åpningstale som tente deltakerne på årets NUK. Foto: Andreas Isachsen