Kartet forteller at det er langt mellom Finnmarksvidda og Route 66, men rent musikalsk står de to områdene ganske nært hverandre, i hvert fall når joiker Sara Marielle Gaup Beaska og sanger og bassist Steinar Raknes får lov til å utfolde seg sammen.

Det var ikke flere billetter igjen å oppdrive da de to musikerne gikk på scenen på årets festspillklubb - Torvet 3 - sammen med slagverker Aleksander Kostopoulos, og dermed var første utsolgte festspillkonsert et faktum allerede første dag.

Energisk opplevelse

Arvvas er samisk og betyr «å ha energi» eller «arbeidslyst». Det er ingen tvil om at navnet passer som hånd i hanske på dette kunstneriske samarbeidet, som i utgangspunktet består av Gaup Beaska og Raknes.

Selv har jeg vært fan av Steinar Raknes helt siden 2012, da han spilte solokonsert i lillesalen i kulturhuset. Jeg er ikke noe mindre fan, hverken av han, Gaup Beaska eller Kostopoulos, som for anledningen forsterket gruppa, etter lørdagens konsert.

De tre skapte en varm og hyggelig, men også en drivende rytmisk og energisk atmosfære. Det er så man rent glemte at utenfor silte regnet ned, og det på selveste sankthansaften. Til og med en gigantisk finnmarksmygg var tilstede gjennom en joik fra Kautokeino. Man kunne formelig høre myggen suse avsted mellom det smått humrende publikummet.

Både skjemt og alvor

De musikalske stemningene spente vidt; fra mørk, tungt og dystert til humoristiske, ettertenksomme og nære følelser. Aleksander Kostopoulos var en særdeles viktig bidragsyter med et presist, drivende og detaljrikt trommespill. Lydbildet var balansert, og til tider akkurat passe heftig.

Gaup Beaska og Raknes er likeverdige opphavspersoner når det kommer til låtmateriale, og overgangen mellom den arktiske joiken og sørstatsmusikken var tilsynelatende sømløs. Tilhørerne hev seg med i joiken da artistene oppfordret til det, og hverken publikum eller artister var klare til å gi seg selv om klokka for lengst hadde passert de 60 annonserte minuttene. Det er bare å håpe på at Arvvas er tilbake i byen igjen om ikke alt for lenge.

Les også: Unikt, rart og veldig fint

FULLT Arvvas trakk så mange publikummere at det ikke var en eneste billett til overs. Foto: Inga Helene Juul