Årets festspillutstilling ble åpnet i Galleri Nord-Norge lørdag. Kurator Hanne Hammer Stien ønsket uhøytidelig velkommen, midt i en stige, og sendte gjestene ut i laboratoriet. Her var ingen høytidelige taler eller blomsteroverrekkelser, men en helt «ned på jorda-åpning», som publikum så ut til å like.

– Konseptet er veldig spennende. Vi må aktivt ta stilling til det som skjer, og blir utfordret av at ting endrer seg, sier Bodil Kjelstrup, administrativ leder ved Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø.

Hun var en av de inviterte som deltok på åpningen av årets festspillutstilling.

Kjelstrup mener festspillene gjør noe viktig med denne utstillingen.

– Her kobles akademia og kunst, noe vi vil ha mer av. Denne gjensidigheten er et godt utgangspunkt. Det er ingen grunn til at det skal være distanse mellom de to, sier hun.

Harstadværing Gunnar Ag, som har vært på flere festspillutstillinger opp gjennom årene, likte utstillingen godt, selv om det ikke er en tradisjonell festspillutstilling med bilder på veggene.

– Dette viser bare at festspillene orienterer seg mot den globale utviklingen. Vi er samfunnsteknologisk drevet og utstillingen reflekterer tidens bilde. Det er dynamikk i utstillingen, og den reflekterer verdensbildet, mener Ag.

Han mener festspilldirektørene Maria Utsi og Birger Carlsen spesielt har utviklet festspillene på en bra måte.

– Festspillene er et friskt innslag i harstads kultur. De er en hjerneåpner, og skaper refleksjoner på et ganske satt bysamfunn, sier Ag.

Tidligere styreleder gjennom to perioder (1984-1986 og 1996-2004), Tove Veierød, lot seg også begeistre av Institutt for natur og kunst.

– Utstillingen er veldig annerledes, og stiller krav til oss om å være med. Dette er kunst i prosess. Utsi ønsker å utfordre oss, og at vi skal åpne oss for det ukjente. Det er spennende å se hvordan festspillene har utviklet seg gjennom mange år, sier Veierød.

Gjærorkesteret som lager lyd i utstillingen, var også i gang. Kuratoren inviterte publikum til å komme jevnlig innom i løpet av festspilluka.

– Neste lørdag vil for eksempel gjærorkesteret være på sitt ypperste, sa hun.

Les mer: - Himmelen gråter av glede

KVINNEN BAK: Kurator for festspillutstillingen er Hanne Hammer Stien, kunsthistoriker fra Universitetet i Tromsø.
toppene: Styreleder Jens Johan Hjort og Susanne Næss Nielsen i festspillstyret i samtale med aktørene i utstillingen.
performance: Kunstner Anne Haaning holdt performanceforedrag like etter utstillingen var åpnet.
utstillingsåpning: Festspillutstillingen 2018.
FESTSPILLDIREKTØREN: Maria Utsi ruslet avslappet rundt på utstillingsåpningen.
Tove Veierød, tidligere styreleder festspillene Foto: Tone A. Karlsen
Bodil Kjelstrup, Nordnorsk kunstmuseum Foto: Tone A. Karlsen
Guannar Ag fra Harstad Foto: Tone A. Karlsen