Undervannskonserten Aqua Sonic er årets åpningsforestilling. Her skal fem musikere spille i akvariene under vann, i en ikke helt vanlig produksjon for Harstad Kulturhus.

– Dette er en krevende produksjon ja, sier den ellers så fåmælte tekniske sjefen på Harstad Kulturhus, Manuel Piteira.

Det er absolutt ikke hver dag de fyller scenegulvet i storsalen med vann. Men fredag formiddag så alt ut til å være under kontroll til prøvene på forestillingen. En av musikerne hadde allerede dykket ned i akvariet for å rigge til instrumentet sitt, er oppe og puster etter luft av og til, mens en annen rusler rundt i badedrakt på scenen.

Akvariene og utstyret ankom onsdag. Teknikerne trenger et par dager på å få rigget opp alt før musikerne kan gå i vannet.

– Det er vel så krevende å sørge for å få lyden riktig ut gjennom vannet, som å få rigget opp vannkarene til konsert. Vi har faktisk brukt ti år på å gjøre research sammen med forskere, på hvordan lyd oppfører seg i vann. Mye må stemme. Temperaturen må være lik i karene, og instrumentenes plassering i vannet er viktig, forklarer Robert Karlsson, innovativ direktør i Between Music.

Forestillingen har akkurat blitt satt opp på Sydney Festival, og akvariene har reist den lange veien innom Danmark, før de ankom Harstad.

– Det er helt vilt hvor mange kilometer disse vannkarene har reist, sier kunstnerisk leder Laila Skovmand fra kompaniet.

Både Skovmand og Karlsson deltar musikalsk i konserten.

– Kriteriene for å være musiker her, er å kunne holde pusten lenge. Det er veldig krevende forestillinger. Tenk deg bare selv hvor sliten du er når du har vært i svømmebassenget. Når vi øver seks-syv timer en dag, så er vi bra utslitt etterpå, forteller de.

På Sydney Festival ble undervannskonserten fort en snakkis. Nå håper de at den vil appellere til alle harstadværinger.

– Alle har en relasjon til vann. Vi har lagd denne konserten fordi vi har en stor lengsel etter å undersøke det flotte elementet som alle har et forhold til. Forestillingen er inspirert av den menneskelige evolusjonen, sier Skovman.

Denne audiovisuelle liveperformance og kunstinstallasjonen er festspillenes 25-årsjubileumsgave til Ilios-festivalen.

Les også: Undervannsband åpner Festspillene

STØVELDANS: Blir ikke støveldans i konserten, men støvler er obligatorisk utstyr for teknikerne bak denne oppsetningen.