Galleri NordNorge skal tradisjon tro huse festspillutstillingen også i år, men det er ingen tradisjonell utstilling publikum kan vente seg denne gang.

– Vi gleder oss til å ha det artig, og håper publikum er nysgjerrige på prosjektet. Vi legger opp til et raust møte mellom oss og folk på festivalen, sier Hanne Hammer Stien som er kurator.

Kunsthistorikeren fra Universitetet i Tromsø har med seg ulike kunstnere og forskere. De fleste er fra universitetsmiljøet, og skal gjøre forskjellige eksperimenter i «Institutt for natur og kunst».

Kunstnerne Arne Skaug Olsen og Anders Dahl Monsen var fredag i full gang med en større gjæringsprosess i bøtter, som de vil skal skape lyd til laboratoriet. Til sammen blir dette 24 ulike instrumenter som skal spres ut i rommet for å lage den helt rette sounden. Kanskje hører publikum en kval i dette, eller kan det være hurtigruta som blåser ...

– Samtidig som det skjer ting i laboratoriet legger vi opp til mange samtaler. Det blir kunstnersamtaler eller foredrag hver dag, sier Hammer Stien.

Noen av det som står på programmet i løpet av uka er arkitekturforedraget «Hovigs hall og hule» med Elin Haugdal, som omhandler arkitekten bak kinoen i Harstad.

Det blir også kunsthistorisk foredrag om den lokale kunstneren Herleik Kristiansens bilder. Her er det Ingeborg Høvik fra UiT, som gjør et forskningsprosjekt på hans kunstneriske arbeider, som skal fortelle.

Hammer Stien er også spent på et forskningsprosjekt på det mytiske landskapet i Sør-Troms, som skal foregå her denne uka.

– Vi håper at harstadsamfunnet kommer inn og deler kunnskap om landskapet med forskerne. Målet med hele eksperimentet er å få publikum med i de gode samtalene, sier Hammer Stien, som selv vil ta et ansvar for å få folk til å tørre og spørre.

Målet er å skape ei uhøytidelig stemning slik at publikum kan komme og gå når det passer, og kan spørre om det de lurer på. Utstillingen vil forandre seg gjennom hele uka.

Les også: Storsalen under vann

Les mer: Godnattsangene er ute

LAGER LYD: Arne Skaug Olsen og Anders Dahl Monsen eksperimenterer med gjæringsprosess i bøtter som lager lyd til laboratoriet.