Fredag kveld inntar kunstner Svein Arild Berntsen lokalene til Harstad kunstforening.

– Vi gleder oss til åpningen fredag kveld. Han er en rutinert kunstner som har vært representert som utspiller under Festspillene i Nord-Norge i både 1985 og 1992, sier Merete Kamsøy, leder i Harstad kunstforening.

I overkant av 20 oljemalerier vil finnes på veggene i kunstforeningen fra 22. juni og fram til 30. juni.

– Vi synes tiden var inne å få dele noe av hans produksjon her i Harstad under Festspillene, sier Kamsøy, som tror de besøkende står overfor en fargerik opplevelse i kunstforeningen i år.

Berntsen har en koloristisk stil. Med røffe penselstrøk. Og i bildene som stilles ut i Harstad vil en ofte kunne skimte Senja-fjell i bakgrunnen eller motiver med musikalske uttrykk.

Beskrevet

Kunstanmelder Sigurd Stenersen har tidligere anmeldt Berntsen.

Han skrev følgende:

«Akrylen har gitt han en frihet et handlingsrom hvor mange av de briljante sidene i hans talent, får spille mot hverandre. Hans forbløffende teft for akkorder balanserer de sterke fargetrykk.»

– De som tar turen til åpningen i kunstforeningen fredag kveld blir neppe skuffet. Jeg synes ordene til Stenersen er meget treffende for hva en kan forvente å se i utstillingen til Berntsen. Og kanskje kan en finne noen overraskelser her, sier Kamsøy, om salgsutstillingen til Senja-kunstneren i kunstforening i 2018.

Åpning

– Kulturhussjef Manne Løkholm vil ha en introduksjon av årets sommerutstiller i kunstforeningen fredag.

– I tillegg vil kunstner Berntsen selv bidra med musikalsk bidrag under åpningen, sier hun.

I tillegg til kunstvirksomheten har Berntsen vært en aktiv bluesmusiker, først med gruppen «Karva blues», deretter med «Pappa Svein bluesband». Berntsen er vokalist og trakterer munnspillet.

Berntsen er en veteran innen nordnorsk billedkunst og har en allsidig bakgrunn. Han vil være på plass i kunstforeningens lokaler under store delere av festspillene.

I tillegg vil det skje en del annet underveis i lokalene. 27. juni er Edvin Eriksen på plass med et lunsjkåseri. 28. juni tar Børge Nilsen med seg koret Hope til kunstforeningens lokaler. Og 29. juni er det minikonsert med Eivind Bertelsen med musikere.

BAKGRUNN

– Berntsen gjennomgikk forskole for tegnere ved Stavanger Yrkeskole i 1968–69 og tok deretter utdanning som reklametegner med kalligrafilære (1969–71). I 1972–73 tok han utdanning i kunst og håndverk på SLFN/Statens lærerskole i forming på Notodden. Siden 1974 har han vært profesjonell kunstner og kunstformidler. Han debuterte i 1977 på Unge Kunstneres Samfund i Oslo.

– Bildene til Berntsen har ofte motiv fra natur, dans og musikk. Ofte er et musikkinstrument lagt inn i motivet. I 1983 tegnet han kommunevåpenet til Lund kommune. Våpenet består av tre eikenøtter, som symboliserer de tre sentrale stedene i kommunen, Hovsherad, Ualand/Heskestad og Moi. Badeanlegget «Polarbadet» på Bardufoss har et av Troms-fylkets største veggdekorasjoner, laget av Alvin Jensvold og Svein Arild Berntsen. Flere kirkebygg har kunstverk av Berntsen, blant annet bymisjonskapellet i Tromsø, der altertavla er malt av kunstneren.

– I 2009 var Svein Arild Berntsen festivalkunstner på Varangerfestivalen. I 2010 var han såkalt VU-kunstner under Vinterfestuka i Narvik.

I tillegg til kunstvirksomheten har Berntsen vært en aktiv bluesmusiker, først med gruppen «Karva blues», deretter med «Pappa Svein bluesband». Berntsen er vokalist og trakterer munnspillet. På Trygve Hoffs album «Rækved og lørveblues», utgitt i 1980, spilte han munnspill.

FESTSPILL: Kunstner Frank Arild Berntsen er klar for utstilling i kunstforeningen under Festspillene. – Han har malt i over 40 år og er en rutinert maler, sier Merete Kamsøy, leder i Harstad kunstforening. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa