Gjennom hele festivalen får publikum se tolkninger av hvordan samene manøvrerer i møtet med en framtidig verden der mørket har tatt overhånd.

Året er 2118. Verden er i ferd med å falle sammen i maktkamp, atomkrig, kolonisering og miljøkatastrofer.

– Ideen er at urfolk med all sin tradisjonskunnskap og kreativitet har funnet måter å leve i skjul for elendigheten på. Men også skjulestedene er under press. Gállogieddi, som er Márkomeannus festivalområde, står igjen som det siste samiske fristedet. Dit strømmer de overlevende fra alle kanter av Sápmi, forteller Márkomeannus festivalleder, Anne Henriette Reinås Nilut.

Overlever alt

Når alt går ad undas er gode råd dyre. Men samene anno 2118 har en fordel. Gjennom en kombinasjon av kvanteteknologisk utvikling og forståelsen av gammel samisk tro, har de bygget dimensjonsbruer og funnet dimensjonen Sáivo er i. Gjennom dette har de klart å skape muligheten for at de store samiske pionerene fra eldre tid kan gjenoppstå.

– Vi skaper et univers der framtidens og fortidens samer kan reflektere over vårt folks plass i denne verden. Man kan formulere dystre spådommer om den samiske fremtiden i møtet med den moderne verden, men hvis det er én ting som er sikkert, så er det at vårt folk har en forbløffende evne til å klamre seg fast og overleve alt av utfordringer, sier Reinås Nilut.

Spenstig

På årets festival skal man utfordre seg selv og publikum til å se gitte sannheter og samtidens tankemønstre i et nytt lys.

Márkomeannu 2118 arrangeres 26. til 29. juli 2018. Fordi samene har fantastiske kunstnere og musikere også i 2118, får publikum, i tillegg til å reise hundre år fram i tid, med seg et spenstig program til framtiden med nye programposter.

Festivalleder: Anne Henriette Reinås Nilut.