Bakgårdens største del, målt i oppslutning fra publikum, er markedet. I 2018 får folk oppleve den største utgaven av tilbudet så langt. Nå skal bodene tilbake i bakgården der det hele startet. Samtidig blir det barnemarked på torget.

– Til markedet kommer bestemor og bestefar som kanskje ikke er så interesserte i Raga Rockers, sier festivalsjef Jan Santocono.

Leder for markedet er også i år Maria Henriette Nygård. Hun sier at de som stiller ut på markedet i år vil få det bedre.

Blir noe nytt

I hennes første år som sjef for markedet kunne Nygård på mange måter kopiere opplegget fra tidligere år.

– Nå er det mye nytt. Vi har større frihet siden vi disponerer et eget område, og trenger for eksempel ikke stenge klokken 15 som før. Da er det fremdeles masse folk i sentrum som ikke vil forlate, sier hun.

De som har bodene trenger heller ikke pakke sammen på kvelden. Området lukkes da og det er vakthold på stedet.

Tidligere var plass til rundt 20–25 boder på torget for dem som ønsket å stille ut to dager. Nå er det nesten dobbelt så stor plass for denne gruppen i bakgården.

Barnemarkedet skal nå stå på torget.

Gjør det ikke for pengene

Festivalsjefen sier at det ikke er store penger å hente på markedet.

– Det er ikke derfor vi gjør dette. Markedet lager vi for å skape liv og byfest i sentrum, sier han.

Lena Magnell er ny i gruppa som organiserer markedet.

I fjor var hun frivillig og hjalp til under konsertene, men i år har hun fått større ansvar.

– Det er artig å være med på noe som skaper glede for byen. Du blir også kjent med nye mennesker. I år gleder jeg meg til å lage et mer samlet marked. I fjor sto bodene mer spredt, sier hun.

Magnell er leder av SFO på Medkila skole. Nygaard kjenner mange som danser. Hun jobber også med prosjektet Folk i parken for Harstad profileringspool. Den tredje i markedets organisasjonsgruppe, Karina Pedersen, var ikke til stede da dette intervjuet ble utført.

Både marked og konserter var på plass i festivalens første år i 2009.

FULLT: Rundt 50 boder blir det plass til her. Foto: Bakgården