Kratos er en gresk halvgud som fram til nå har herjet rundt middelhavet der han har kriget mot kjemper som Zevs, Ares og Poseidon. Nå har han tatt turen til Midgard og vikingene, og samtidig har spillserien totalt endret karakter.

Mens God of War tidligere prøvde å imponere deg med de største actionscenene du hadde sett på data, har både spillutviklerne og helten Kratos blitt eldre og mer modne.

Kratos har også fått barn, en ivrig gutt som fortvilt søker sin fars anerkjennelse. Men pappa sørger, for spillet starter med at guttens mor og din kone går bort. Hennes siste ønske var at dere sammen skulle spre hennes aske fra den høyeste fjelltoppen i riket. Slik starter det som blir en slags road movie i vikingland.

Se video-anmeldelsen (uten spoilers) her:

Fantastisk vikingverden

Problemet er bare at gudene som hører hjemme her ikke er spesielt fornøyde med at en gresk jypling har innvandret. Jotner, draug, alver, drager, dverger og alle de andre skikkelsene du kjenner fra norrøn mytologi hilser på, og du må forberede deg på mye slåssing.

Det gjør du hovedsakelig med spillverdenens kuleste øks. Mens Tor har en hammer som flyr tilbake til hånda hans, har du en øks som gjør det samme. Det er utrolig gøy å kaste den på fiender, eller for å løse hjernetrim. For mens det er mye action, byr spillet også på store og spennende områder fulle av hemmeligheter og oppgaver som må løses.

Du gjør ikke dette alene. I starten er ditt barn, unge Atreus, ganske så hjelpesløs. Kratos frykter det verste, og virker ikke spesielt glad for å ha en sønn han ikke har hatt så mye kontakt med på en farlig reise.

Gutten er imidlertid flink med buen, og sammen bruker dere hver sine evner til å løse oppgaver og kamper.

Usedvanlig pent

Visuelt er spillet i en klasse for seg. En lang rekke verdener må utforskes, og den ene er mer slående enn den andre. Midgard ligner mye på Norge, og det er fantastisk å ro rundt i båten din med din sønn mens Midgardsormen skues i det fjerne. Ingen har gjort norrøn mytologi bedre enn dette siden Snorres kongesagaer.

Det hører med til historien at alle anmelderne som har prøvd spillet melder om en usedvanlig høy viftestøy fra Playstation 4 under spilling. Her stresses maskinvaren til det ytterste.

Så langt er dette uten tvil årets beste spill. Se videoanmeldelsen (uten spoilers) øverst på siden for flere inntrykk. Du kan også høre flere detaljer i denne podkasten som undertegnede også er med på å lage.

Ute etter noe annet?

Dette er det beste Mario-spillet på 21 år

Destiny 2 imponerer sterkt. Les omtalen her

I No Man's Sky har du 18 trillioner planeter å utforske

Uncharted 4 er noe av det peneste jeg har sett og har en historie og karakterer som overgår det meste

Kun skyting? Doom har gjenoppstått og er helt fantastisk

Et av årets avslappende spill som passer for hele familien er Stardew Valley

Enda mer eventyr får du i Uncharted the Lost Legacy. Les omtalen her