Mellom konsum av marsipan, krim, appelsiner og turer i skog og mark er brettspill blant klassiske påskepåfunn i høytiden. Nå har du muligheten til å glemme de fysiske brettene og terninger så lenge du har med deg en smarttelefon eller nettbrett. Vi ser på tre av de mange gode brettspillene som funker minst like bra digitalt som i pappform.

Carcassonne: Himmelsk strategi

Maskin: iOS og Android

Utgiver: Codingmonkeys / Asmodee

Aldersgrense: Tillatt for alle

Etter å ha fått iPad har det mest brukte spillet her i huset uten tvil vært Carcassonne. Bybyggerspillet var opprinnelig laget for en gjeng konkurranseglade rundt stuebordet, men funker minst like godt på data. Oppskriften er i utgangspunktet enkel: Hver enkelt spiller trekker en brikke og legger den i sin tur på bordet.

Bybrikker må legges inntil andre bybrikker, det samme gjelder åkre og veier. Disse tre brikketypene har kun små variasjoner, men nok til at hvert spill blir unikt. Du og de andre bygger byer og åkrene rundt. Genistreken ligger i valget du må ta om å legge ut en av dine sju menn. De som har flest menn i hver sin by, åker eller kirke vinner alle poengene. Her kan det bli kamp og den mest strategiske av dere vinner.

Flaks med hvilke brikker du og de andre trekker kan av og til ødelegge den mest briljante plan. Ett spill går raskt unna, men det er farlig lett å starte et nytt - i alle fall hvis du spiller mot mennesker, enten på samme pad/telefon - eller over nettet.

Ticket to Ride: Bedre enn i virkeligheten

Maskin: iOS og Android

Utgiver: Days of Wonder

Aldersgrense: Tillatt for alle

Etter å ha fortalt om det glimrende brettspillet Carcassonne er burde det kanskje være vanskelig å finne noe som er like gøy, men det er det ikke. I Ticket to Ride gjelder det å bygge den beste jernbanen i konkurranse med andre spillere. Du starter med 45 vogntog og spillet er over når dere har brukt dem opp.

Poengene får du ikke bare for å legge spor, men også ved å oppfylle oppdragene du får. Du må ha litt flaks når du trekker kort, og noen ganger kan motstanderne sabotere din perfekte linje slik at du må ta store omveier. Det er mange kart å velge mellom, og selvsagt mulig å konkurrere på nettet i tillegg til at flere kan spille på samme maskin.

Selv mener jeg at denne utgaven, med enkel tilgang til flere kart å spille på og raske runder, gjør originalen enda bedre.

Wordfeud: Den norske nyklassikeren

Maskin: iOS og Android

Utgiver: Bertheussen IT

Aldersgrense: Tillatt for alle

TROMSØSPILL Håkon Bertheussen (28) fra Tromsø har skapt en spillfarsott på mobil. Foto: iTromsø

Klassikeren Wordfeud kan ikke få nok skryt. I 2010 ga Håkon Bertheussen ut appen som raskt ble lastet ned 10 millioner ganger. Åtte år senere er tallet godt over 30 millioner, og det er lett å forstå hvorfor. Spillet er en moderne versjon av Scrabble perfekt tilpasset mobilspill.

Her velger du motstand fra dine venner eller totalt ukjente spillere. Du har så lang tid du ønsker på å lage et nytt ord av de tilfeldige bokstavene du får tildelt, og så venter du på at motstanderen skal svare. Målet er, som i Scrabble, å lage ordene som gir flest poeng. Samtidig må du tenke på at den du spiller mot ikke skal få en enkel mulighet til å score høyt. Enkelt og nesten helt perfekt.

Eneste minus er at dette spillet, i motsetning til de to andre, krever flere maskiner: En for hver spiller.

Ute etter noe annet?

Destiny 2 imponerer sterkt. Les omtalen her

I No Man's Sky har du 18 trillioner planeter å utforske

Uncharted 4 er årets hittil vakreste spill og har en historie og karakterer som overgår det meste

Kun skyting? Doom har gjenoppstått og er helt fantastisk

Et av årets avslappende spill som passer for hele familien er Stardew Valley

Enda mer eventyr får du i Uncharted the Lost Legacy. Les omtalen her