Det ble vedtatt å gi samme tilskudd i 2018 som i 2017, pluss kompensasjon for prisvekst for de regionale museene. I tillegg ble det vedtatt å gi Halti kvenkultursenter en økning på 100.000 kroner som et resultat av Troms fylkeskommunes satsing på kvensk språk og kultur.

Viktige kulturbærere

For 2018 er Troms fylkeskommunes totale budsjett for driftstilskudd til museene og Halti-institusjonene 12.414.500 kroner - en økning på 306.500 kroner fra 2017.

– Museene er viktige kulturbærere både lokalt og i nasjonal sammenheng, sier fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen (Ap), og fortsetter:

– Troms fylkeskommune har en særlig satsing på kvensk kultur og historie, og jeg er spesielt glad for å kunne styrke Halti kvenkultursenter, som gjør et fantastisk arbeid med små ressurser, sier fylkesråden.

Over 5 mill til vår region

Størrelsen på museumstilskuddet forholder seg til størrelsen på tilskuddet fra Kulturdepartementet. Kulturdepartementet har et prinsipp om at staten skal gi inntil 60 prosent av driftstilskuddet til de regionale museene.

Regionen, det vil si fylkeskommunen og kommunene til sammen, skal dermed bidra med minst 40 prosent. Av museene i Troms er det særlig Midt-Troms museum og Perspektivet som har en lav statlig andel med rundt 40 prosent av sine driftstilskudd fra Kulturdepartementet.

Det er museene som er knyttet til det nasjonale museumsnettverket som mottar årlig driftsstøtte fra Troms fylkeskommune, foruten båtmuseet ved Nordnorsk fartøyvernsenter i Gratangen, Halti kvenkultursenter og Halti nasjonalparksenter.

Sør-Troms museum får dermed 4.605.000 kroner for 2018 mens båtmuseet i Gratangen får 563.500 kroner.