Det er ganske unikt, koret som i hovedsak består av beboere på sykehjemmet, men det er også deltakere der som bor i omsorgsboliger eller i egne hjem.

– Vi har også hatt medlemmer med fra andre sykehjem. Koret er altså et tilbud for alle eldre i Harstad, som kan ha interesse av å delta, forteller initiativtaker og dirigent Wolfgang Schmitt.

Salig stolte

Siden koret startet i 2016 har de holdt en rekke konserter, blant annet på andre sykehjem både i Harstad og i nabokommunene. Koret sang også i Harstad kulturhus på Eldredagen i 2016.

– Vi har også bidratt med musikalsk innslag på tre forelesninger ved vernepleierutdanninga på UiT Harstad, sier Schmitt.

Jon-Roar Bjørkvold, professor i musikkvitenskap hørte koret på en forelesning og skrev i etterkant på sin blogg freidig.no:

«Blandakoret i rødt, med kantor Wolfgang Schmitt ved pianoet i kjole og hvitt. Theodorakis’ «En sang om frihet» grep hjertene. En brakapplaus fulgte de gamle sangere ut av auditoriet, noen demente, noen i rullestol – alle salig stolte.»

Gode opplevelser

– Jeg ser arbeidet med St. Olavskoret som en viktig del av mitt musikalske arbeid, sier dirigenten. – Både koristene, ansatte og pårørende gleder seg, og koret er med på å gi gode opplevelser i fellesskapet og for andre.

– Det er godt at det foregår noe som skaper glede på sykehjem. Det er også viktig at koret har jevnlige konserter og noe å jobbe fram mot. Det betyr også noe å komme seg ut, treffe andre mennesker og ikke bli isolert på sykehjemmet. Det skaper glede, spenning og forventninger. Å være med i fellesskap med andre mennesker, det trenger ikke bare vi, men også de eldre, sier han.

Drømmen oppfylt

Medlemmene i St. Olavskoret har fortalt om mange gleder.

– Blant annet var det en av sangerne, som er i 80-årene, som fortalte at hun alltid hadde hatt lyst til å synge i kor, men at ulike utfordringer gjennom livet hadde forhindret henne i dette. Da hun leste i Harstad Tidende at koret var startet opp og var åpent for alle, tenkte hun at hun drømmen endelig skulle bli en realitet.

– Denne historien gjorde et sterkt inntrykk på meg og flere andre, forteller Wolfgang Schmitt.

Tromsøtur

Nå planlegges det en tur til Tromsø.

– Vi skal ha en flott konsert på to sykehjem. Med denne turen er ønsket å gi medlemmene en verdig alderdom, og andre i helsesektoren inspirasjon til meningsfulle opplevelser og aktiviteter for eldre. Kanskje ender det med at det også i Tromsø blir startet et sykehjemskor, sier Schmitt.