Intet er komponert – alt er i henhold til tidevannstabellen for Harstad. Det er elever fra Harstad kulturskole som har spilt det hele, mens komponist Maja S.K. Ratkje, en av Norges mest anerkjente samtidskomponister, har mikset opptakene til en annerledes og flerdimensjonal lydinstallasjon.

Tanken var opprinnelig at installasjonen skulle etableres nær vannkanten. Det var også komponistens hensikt, slik hun har presentert tilsvarende verker i tre andre byer tidligere, men så ville Ilios ha den inn i galleriet

– Vi synes det er stas at Ilios 2018 blir åpnet med ei utstilling der framtidens utøvere og publikum er representert med 24 unge mennesker, heter det fra festivalhold.

Gigantisk

Vannstand er en del i festivalutstillinga der Kiyoshi Yamamoto er Ilios-kunstneren. Han er født i Japan, vokste opp i Brasil og bor og arbeider nå i Bergen. Sin mastergrad i kunst tok han ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2013. Yamamoto ble invitert til Harstad av Ilios-kurator Ingeborg Annie Lindahl.

– Jeg kjente ikke Ilios fra før selv om jeg har vært på festspillene tidligere, men dette synes jeg er spennende. Det er jo et gigantisk galleri, så jeg måtte lage mye nytt til festivalen, forteller han.

Og det er til dels svære greier. Fra tak til golv henger digre og fargerike verker, nærmest som scenetepper i størrelse.

Wannabe

Tittelen på hans utstilling er noe spesiell. Mange vil kjenne tekstlinjen «tell me what you want, what you really, really want (7)». Den musikkinteresserte nikker kanskje gjenkjennende, selv om parentesen ikke er en del av originalen. Dette er tekst hentet fra Spice Girs-hiten “Wannabe”.

– Vi lever i ei kaotisk tid – så overfladisk. Så jeg ville spørre hva du vil, hva du egentlig vil. Det kan føre til at vi blir ærlige med hverandre, noe jeg egentlig ikke tror skjer

– Syvtallet har flere betydninger. Setningen er den syvende i sangen. Syv representerer også syv kontinenter, og jeg har brukt syv farger. Det er flere lag i den tittelen, sier Yamamoto.

Ett av hans verker er ganske spesielt.

– Jeg har laget dette sammen med syv fargeblinde. Jeg ba dem blande farger til meg, og så brukte jeg dette til å male med. Det ble lyst og veldig glad, men det er altså ikke mitt valg. Og jeg har malt på bunadslin fra Trøndelag. Verdens beste linkvalitet kommer fra Nord-Trøndelag, slår han fast.

Gong

Festivalsjef Anders Eriksson ønsket velkommen til åpningen av festivalen.

– Jeg har tidligere kalt Harstad en storby i lommeformat. Nå kan jeg slå fast at Ilios er Europas største festival i lommeformat. Her har vi stor bredde og folk på verdensnivå, sa han.

Ilios-ideen kom for 25 år siden fra Kirsten Monique Jenssen og Jon Lien. I jubileumsåret fikk de lov til å foreta den offisielle åpningen.

– Med en japansk-brasiliansk festivalkunstner, kan vi ikke drive med snorklipping. Da må man slå på en gongong, sa Eriksson.

Og 17 minutter over klokken 18 dæljet gründerne til med et kraftig gong.

– Da er vi «i gong», slo festivalsjef Anders Eriksson fast.