Først som voksen fikk Randi vite sannheten om hennes far som tjenestegjorde for Hitler

Åpner opp om hemmeligheten mamma ba henne aldri røpe

BESTSELGER: Randi Crott har solgt rundt 250.000 eksemplarer av boken «Ikke fortell det til noen!». Nå kommer dokumentarfilmen med samme navn til Harstad der historien bak det hele startet. 

REGI: Klaus Martens er gift med Randi Crutt og har regien på filmen som forteller om soldaten fra Tyskland, jenta fra Harstad og barnet som ikke fikk vite hele sannheten før hun ble voksen.  Foto: Andrzej_Walkusz

TILBAKEBLIKK: Lillian Crott Berthung ble født i Harstad i 1922. Siden 1947 har hun bodd i Tyskland, hvor hun har jobbet som oversetter og tolk. 

kultur

I april 1942 møter 19 år gamle Lillian Crott Berthung en tysk soldat fra Wuppertal i Harstad. Helmut blir umiddelbart forelsket i Lillian, og Lillian i ham. Kjærligheten mellom en norsk jente og en tysk soldat regnes som forræderi. Alt endrer seg når hun får vite om Helmuts hemmelighet. Han er halvt jødisk og gjemmer seg i militæruniformen, for å berge seg selv og familien.

Lillian sverger for alltid å være hos ham og aldri dele hemmeligheten hans med noen.

Kjærlighetshistorien med utspring i Harstad er blant de mest dramatiske fra krigen, sier Helene Hokland i Arctic Moving Arts Film Festival. 21. oktober vises dokumentarfilmen som forteller den dramatiske historien.

Flere gjester kommer til å være til stede, deriblant regissør Klaus Martens og Randi Crott – datter av det forelskede paret.

Hemmeligheter

Lillian forteller til slutt historien til sin datter, men ikke før hun er i voksen alder.

Dette må du ikke si videre til noen, er beskjeden moren gir sin datter. Dette er også tittelen på dokumentarfilmen som får Norgespremiere i Harstad: Erzähl es nemanden!

Hokland er glad for at hun får sjansen til å vise filmen i Harstad.

– Jeg hoppet på ideen med en gang. Filmen har lokal tilknytning, styrker identitet og formidler kunnskap, sier hun.

Kjent i Tyskland

Filmen baserer seg på den bestselgende boken av samme navn skrevet av Randi Crott. Født i 1951 har hun ledet en rekke programmer i Westdeutscher Rundfunk. Også Crott har laget flere filmer.

Moren Lillian Crott Berthung ble født i Harstad i 1922. Siden 1947 har hun bodd i Tyskland, hvor hun har jobbet som oversetter og tolk. Hun skriver iblant for Harstad Tidende.

Klaus Martens er en tysk forfatter, journalist og filmskaper som har laget en rekke dokumentarfilmer siden 2001, blant annet filmen «Wir die Wand» fra 2013.

I forbindelse med visning av filmen blir det også samtale med gjestene og boksalg.