Prosjektleder Nicolai López smiler mens han småløper fra den ene murveggen til den andre i Harstad sentrum. Han organiserer kunstnerne som har fått i oppdrag å live opp grå og kjedelige murvegger i byen. Ett privathus, klokketårnet på rådhuset og ett av Hamek sine lagerbygg er snart ferdig dekorert. For å få dette til, har den tidligere hiphop-danseren ringt kunstnere fra Russland og Finland. I tillegg stiller Rampestrek fra Harstad opp. De jobber både natt og dag.

Så rødt

– Arktisk Graffiti oppsto da jeg jobbet på et kontor i Alta, og satt og så på en rød vegg hele dagen. Det irriterte meg grenseløst. Det var da tanken oppsto om å få inn kunstnere til å gjøre noe med saken. Jeg henter kunstnere som aldri har jobbet sammen før. Alle med tilhørighet til Arktis. Det er flott at folk får fin kunst, men det er like viktig å legge til rette for at kunstnerne får utvikle seg selv, sier López og understreker at oppdraget til Arktisk Graffiti er å løfte kompetansen, forståelsen, identiteten og mangfoldet for og rundt street-art.

Per sa ja

På Hamek-veggen, i bakgården mellom Coop Extra og de gamle byggene til det tidligere Kaarbø-verkstedet, har russiske Andrejev arbeidet med et bilde som er tatt av fotograf Per Heimly.

– Vi fikk tilgang til Heimlys Dropbox, og da valgte vi et par bilder som vi likte. Da er det moro at datteren til mannen som blir malt, ringer fra Finnmark og sier hun er storfornøyd med resultatet. Dette er en piece vi håper skal bli en viktig piece, sier López.

Huseier får aldri vite hva kunstnerne skal lage. Det en del av avtalen.

– Dette bygget skal etter hvert rives, noe som er veldig trist, fordi dette er dødsfett. Vi valgte likevel å gå for denne veggen på grunn av den kule teksturen. Så får vi se hvor lenge det får stå.

Cola vil ha Cola

– Fortell om Colaboksen.

– Ja, det var slik at samme Andrejev malte en Colaboks som står i stort format på kulturhuskaia. I forrige uke kom en dresskledd mann bort og lurte på hva vi hadde tenkt å gjøre med bildet. Jeg forklarte at det skulle står her under Festspillene, og deretter hadde vi ikke noen planer for det. Han sa da at han var fra Coca-Cola, at han likte miljøprofilen vår og at selskapet ville kjøpe bildet, noe Andrejev var godt fornøyd med. Så får vi se om Per Heimly ringer og vi kjøpe bygget av Hamek, ler López som håper at de kan arrangere Arctic Street Summit under Festspillene i Nord-Norge neste år.

Nicolai López er prosjektleder for Arktisk Graffiti. Foto: Frank R. Roksøy
FARGERIKT: I en bakgård i byen males det etter fotograf Per Heimlys bilder. Her legges det farge på farge og til slutt ser det hele ut som et oljemaleri. Datter til denne mannen var svært godt fornøyd med resultatet. Foto: Frank R. Roksøy
Klokketårnet: Klokketårnet er malt av Petter Bratland fra Rampestrek og Ilja fra Murmansk. Petter maler reinsdyr og tørrfisk på siden ned mot byen, og Ilja maler en lodde på sørsiden. Han bruker forskjellige stilarter som han deler opp i ruter. Nederst har han hentet inspirasjon samiske skallebånd, og uttrykket i sort/hvitt er fra en tegning fra 1880. Foto: Frank R. Roksøy
Foto: Frank R. Roksøy