Katastroferestaurant for folk flest

Mandag formiddag var det duket for åpning av en splitter ny restaurant i Harstad sentrum. Det skulle imidlertid ikke gå smertefritt for seg. Med dette som utgangspunktet, inviterte Festspillene i Nord-Norge til forestillingen «Table for 2», skapt av den spanske skuespilleren og regissøren Sergi Estebanell.

Eksplosjon på kjøkkenet

PROBLEM: Det har eksplodert på kjøkkenet, og den opprinnelige restauranten er ubrukelig. Foto: Inga Helene Juul

Et stort antall skuelystne samlet seg foran det tomme huset i bakgården mellom Strandgata og Sjøgata. Liflig musikk strømmet ut av høyttalerne, og vi kunne se de ansatte på restauranten gjøre klart inne i bygningen. På sjarmerende engelsk ispedd nordnorske gloser ønsket hovmesteren så velkommen. Problemet var bare at kokken signaliserte i samme øyeblikk at det var trøbbel på kjøkkenet. Pang sa det da grytene eksploderte, og de ansatte måtte rømme restauranten med møbler og utstyr mellom hendene.

Ikke noe problem

TRAFIKKSTANS: Både aktører og publikum bega seg ut på jakt etter nye lokaler, og både bil og buss måtte stoppe opp. Foto: Inga Helene Juul

For den løsningsorienterte gjengen var dette ikke noe problem, og jakten på et nytt restaurantlokale ble satt i gang straks. Omgitt av publikum, la de veien ut av bakgården og ut i harstadtrafikken. Busser og biler måtte stoppe opp, og det ble en fornøyelig vandring gjennom Gågata på vei mot torget og nye, tilgjengelige lokaler i Gjensidigebygget. Underveis ble det tid til ablegøyer og moro. Vel framme ble restauranten klargjort. Vi fikk også ta del i kokkens noe utradisjonelle kokekunst, hvor øks, boremaskin og propanbrenner var kjøkkenredskap. Det kunne selvsagt ikke gå bra, og med nok en eksplosjon kulminerte forestillingen.

ÅPNINGSDRINK: Skuespillerne delte ut drinker til publikum i forbindelse med åpningen i nye lokaler. Foto: Inga Helene Juul

Fornøyelig, men langtekkelig

Innledningssekvensen ble noe lang, men da utøverne kom ut og begynte å spille mot publikum, ble det straks mye morsommere. Forestillingen tapte seg igjen litt mot slutten, da hele den siste sekvensen dro ut for mye i tid, og skuespillerne ikke greide å holde interessen oppe for det som skjedde. Hele forestillingen varte i nærmere en time. Det er i lengste laget i denne settingen, spesielt for de aller minste blant publikum, men det var moro nesten så lenge det varte.

FINALE: Skuespillertruppen takket begeistret for applausen. Foto: Inga Helene Juul