Hos Hamek i Verftsgata får fastboende og gjester komme inn på området for å oppleve noe de aldri har sett tidligere.

Festspillåpningen skjer i år ikke i Generalhagen eller på torget som vi er vant til, men mellom heisekraner og tørrdokk på industriområdet.

– Det er et privilegium å slippe til her for å vise fram området til alle. Hamek har hjulpet til på alle måter. De har også lagt grus og sand på et areal bare for oss, sier regissør Bente Andersen fra Samovarteateret.

Visuelle bilder

Som vanlig blir det taler og prolog, men publikum skal også få se innslag de aldri har sett tidligere.

– Vi kombinerer musikk, visuelle bilder, språk og tekst. Utgangspunktet er Fridtjof Nansens forord til boka Nord i tåkeheimen. Dette på grunn av det han sier om menneskets evne og vilje til å søke ut i det ukjente. Det å være menneske, være nysgjerrig og det ukjente handler også om hva Festspillene står for, sier Andersen.

Hun og Turid Skoglund har jobbet fram åpningen der de som scenekunstnere er nysgjerrige, søker nye former og krysser grenser. Folk kan blant annet vente seg sang, dans og musikk.

– Det er ganske så annerledes enn det folk er vant til på åpningen, sier Andersen.

Måtte flytte

Egentlig var tanken å bruke en slipp i åpningen, men da det kom en havarist som trengte hjelp måtte planene endres.

– Vi har derfor flyttet arrangementet sør på dokken. Men vi er fremdeles inne på området. Kommer det en havarist sier det seg selv at man skal hjelpe sier Andersen.

Produksjonsleder Bård Andreassen er fornøyd med å ha historisk grunn som utgangspunkt for seremonien, og at til og med Anna Rogde vil være en del av kulissene når de 54. Festspillene i Nord-Norge starter.

Festspillene har fokus på tilgjengelighet, og det er planlagt et eget område med en stødig plattform for rullestolbrukere.

– Tilgjengelighet er viktig selv om vi utforsker nye områder av byen, og vi har dyktige frivillige klare til å vise vei for dem som trenger assistanse. Det vil i utgangspunktet kun være ståplasser, så vi oppfordrer folk til å ta på godt fottøy og klær etter vær, understreker Andreassen.

MUSIKER: Johan Airijoki fra Gällivare er musiker, snowbordkjører og gruvearbeider. Han leverer året festspillprolog.