–Dette er en historisk dag, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til Harstad Tidende.

På grunn av rot fra flyselskapet kom hun for sent til åpningen av konferansen, men rakk med god margin å presentere en felles uttalelse fra konferansen om grunnprinsippene for kulturpolitikken i Arktis.

Utrolig glad og imponerende

–Vi i kulturdepartementet var utrolig glad da Maria (Utsi) tok kontakt, og vi ville gjerne være med å støtte opp om dette initiativet med en gang, sier Helleland.

To fornøyde damer: Kulturminister Linda Hofstad Helleland og festspilldirektør Maria Utsi med det historiske dokumentet. Foto: Øivind Arvola

– Det er imponerende at man har klart å samle så mange folk fra så mange organisasjoner i de åtte arktiske landene her. Jeg tror dette er starten på noe virkelig stort. her kan man få fram flere stemmer fra nord, og de kan være med å skape fremtiden til det arktiske nord. Det er viktig at det kommer innenfra – og ikke fra alle andre. Så kunsten og kulturen er fantastisk for å kunne skape forståelse og bygge bro, dele kunnskap og bidra til toleranse, noe vi trenger mer enn noen gang. Så derfor er dette noe regjeringen er veldig stolt over. Initiativet kom fra Norge og vi er det første vertslandet. Det at Finland og Rovaniemi allerede etter noen timer på dag en ser på muligheten for å arrangere en oppfølger, viser at dette er en suksess. Det skjer egentlig aldri på slike konferanser.

Tar uttalelsen til regjeringen

Helleland tar nå uttalelsen med seg til regjeringen.

– Det var viktig å få uttalelsen på plass. Nå skal vi se hvordan vi tar det videre. Det viktigste vi kan gjøre er på se på hvordan kunst og kultur blir løftet opp som en faktor i utviklingen videre i de åtte nasjonene.

Tidligere på dagen hadde representanter fra de åtte arktiske landene funnet sine plasser i kulturhusets storsal da den første Arctic Arts Summit åpnet onsdag formiddag.

Rett dag å åpne på

Canadas ambassadør til Norge, Artur Willczynski, var møteleder onsdag. Da han hilste på forsamlingen nevnte han at det var en spesielt god dag å åpne Arctic Arts Summit.

Konferansier: Canadas ambassadør til Norge, Artur Willczynski sammen med Maria Utsi. Foto: Øivind Arvola

– Det er sommersolverv, men også urfolksdagen i Canada og Grønlands nasjonaldag.

–Det faktum at Norge er i stand til å samle så mange fra alle deler av kunst- og kulturlivet – fra kunstnere til regjeringer, og organisasjoner i den arktiske regionen er utrolig viktig, og oppsiktsvekkende. her kan vi dele kunnskap og lære om hverandre – og skape en grobunn der vi kan være med å påvirke fremtiden, sier Willczynski til Harstad Tidende i en pause.

– Big kudos to Maria and everyone involved in the festival for this, sier han.

Lett å si ja

Direktør for Kulturrådet, Kristin Danielsen, takket Maria Utsi for å jobbe fram konferansen. Hun sier at rådet allerede har laget en allianse med kolleger fra alle de andre landene i Arktis.

Ja-menneske: Direktør for Kulturrådet, Kristin Danielsen brukte ti sekunder på å bestemme seg for å være med på konferansen. Foto: Øivind Arvola

– Det var lett å si ja til å være med på dette. Det tok ti sekunder.

Hun støtter Utsis ønske om å gi menneskene i nordområdene en sterkere stemme.

– Premissene for nordområdene lages i dag av dem som står utenfor regionen. At vi har åtte land her og flere hundre deltakere gjør meg svært optimistisk, sa Danielsen i hennes tale.

Her for å lære

EUs ambassadør, Helen Campell skryter også veldig av møtet.

EYU: EUs ambassadør til Norge, Helen Campbell. Foto: Øivind Arvola

–Vi er her for å lære, og diskutere hvordan våre finansieringsmåter fungerer for folkene i Arktis. Vi er ikke her for å fortelle hva de skal gjøre, men for å dele litt kunnskap hvordan vi jobber.

Lek: Kartellet åpnet konferansen med dans og lek, slik bare de kan. Her er Sigurd Johan Heide i full utfoldelse Foto: Øivind Arvola

Her er uttalelsen:

FINAL STATEMENT FROM THE FIRST ARCTIC ARTS SUMMIT

HARSTAD, NORWAY, JUNE 21, 2017

We, the participants at the first Arctic Arts Summit, held in Harstad, Norway on June 21 - 22, 2017

Underscore the significance of culture in the discourse about and sustainable development of viable communities and regions in the circumpolar North.

Underscore the importance of the inclusion and active participation of the peoples of the North; especially the Indigenous peoples, and children and youth, to the development of policies and programs that relate to cultural development.

Encourage the creation of more interrelated programming between culture, tourism, and other sectors, including through the use of new technologies, in order to maximize the contributions of culture to social and economic development in local communities.

Encourage the development of the exchange of artists and expertise through networks in the Circumpolar North and the development of cultural infrastructure in all eight countries.

Encourage closer communication and exploration of potential collaboration amongst the arts funding organizations of all eight countries.

Thank the Government of Norway and the Arctic Arts Festival for hosting the first Arctic Arts Summit and for their warm welcome, and encourage the countries of the Arctic Region, in collaboration with local communities and people in the region, to organize regular arts summits.

Direktør for Kulturrådet, Kristin Danielsen brukte ti sekunder på å bestemme seg for å være med på konferansen.