Med en helt nyskrevet musikal, Bakgårdskatter av Harald Troøyen, får de unge i år noe ekstra.

– Vi er utrolig stolte over dette tilbudet. Det vil bli utrolig bra, for Troøyen har skrevet skikkelig fengende låter, sier produsent Børge Hoseth. – Jeg har spilt for ungene hjemme og nå går de og synger på dem hele tida.

Bakgårdskatter handler om en mulig skatt i Bakgården, men hvor er den, og hvem finner den? Dette appellerer til barns fantasi og aktivitet.

– Det blir laget en dans. Maria Henriette Nygård er en del av staben i Bakgården. Hun har laget en dans til glede for alle.

– Det blir en fin lørdags formiddag., lover Hoseth.

Det ble solgt 800 billetter da familiefesten ble arrangert første gang i fjor.

– I år har vi satt et tak på tusen. Det må ikke bli for fullt, vi vil at ungene skal føle seg trygge, sier produsenten.

Noe for alle

Årets bakgårdsfestival er en manifestasjon av det profileringspoolen hele tiden har jobbet for: Et tilbud til alle.

– Nå føler vi at vi er hel. Vi har i alle år hatt noe for familien, men i år setter vi en påle i bakken. Nå har vi et godt program for hele familien, sier Jan Santocono. – Det har vært intensjonen fra profileringspoolen helt fra starten av, at folk skal kunne ta med ungene og få en kjempeopplevelse.

Da kommer også tre av superfinalistene fra Melodi Grand Prix junior.

– Da har du aldersgruppen fra fire til sju på lørdag formiddag, og de opp til 97 på kvelden, sier produsent Børge Hoseth med et smil. – Og torsdagen er for ungdommen. Da får de med seg Alan Walker og Sondre Justad.

Tre lokale

Et godt voksent publikum vil blant annet kunne glede seg over tre lokale artister, der to gjør eller har gjort comeback.

Zero hadde sin storhetstid på 1980-tallet. Så ble det stille i 25 år. Det åtte mann store bandet fra to utgaver av Zero, børstet støv av gamle kunster i Nordic Hall i november i fjor. I august stiller de i Bakgården.

– Vi er ikke i tvil om at Bakgården vil ta godt imot Zero, sier festivalsjefen.

Olivers Army var også store på 1980-tallet. I vinter gjenoppsto også dette bandet.

– Olivers Army var noe helt spesielt, og de har det i seg fremdeles, sier han. – At de i tillegg har begynt å skrive nye låter som de skal fremføre gjør at vi kommer til å få se et topp skjerpet band på scenen.

Den tredje lokale er kanskje ukjent for de fleste. Likevel, Ruben Markussen fra Bjarkøy har over én million avspillinger på Spotify. Ruben er bosatt i Los Angeles for å satse på musikken. I august kommer han hjem for å gjøre seg mer kjent.

– Det er ikke sikkert så mange harstadværinger som har hørt om Ruben. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Børge Hoseth.

Tre små

Bakgården har et nostalgisk preg over seg i år. I tillegg til gamle storheter som Zero, Olivers Army, TNT og Vazelina Bilopphøggers, kommer Tre små kinesere.

Med sjefskineres Ulf Risnes i spissen har Tre små kinesere levert uimotståelige perler siden 1988.

– De har en låtkatalog som har tålt tidens tann. Det går knapt en dag uten at du hører en låt signert Ulf Risnes på radio. Jeg er overbevist om at verdens beste bakgårdspublikum kommer til å synge med, sier Hoseth.

Sikkerhet

Alle arrangementer av noe størrelse tenker i disse dager, etter terroren i Manchester mandag, spesielt på sikkerheten. Selv om vi befinner oss i en rolig del av verden, har Bakgården tenkt forsterket sikkerhet.

– Bakgården har i alle år hatt sterkt fokus på sikkerhet. Vi har et godt samarbeid med politiet som går gjennom området hver kveld. Alle blir kroppsvisitert før de slipper inn på området. Vi gjør det vi kan for å unngå at noe à la Manchester skjer, sier Hoseth.

– Vi har hatt sikkerhetsfokus lenge, og det blir ikke noe mindre etter en sånn hendelse.

– I møter med andre festivaler skjønner vi at det vi gjør i Harstad er ekstremt. Andre større festivaler har ikke det samme fokus. De sikkerhets- og beredskapsplanene vi har er veldig gjennomarbeidet, sier Jan Santocono.

SPENTE: Jan Santocono (t.h.) og Børge Hoseth gleder seg over et arrangement som inneholder det meste.
RUBEN: Etablerte og kjente storheter som Alan Walker og Bendik suppleres av «ukjente storheter» som Ruben (Markussen) fra Bjarkøy. Pressefoto Foto: Pressefoto